Poskok ujeo psa u Srpcu

Anita Janković-Rečević
Poskok ujeo psa u Srpcu

Srbac - Stanovnici opština u banjalučkoj regiji zabrinuti su zbog najezde zmija otrovnica koje se sve češće pojavljuju na gradskim ulicama, što potvrđuje najnoviji slučaj iz Srpca, kada je poskok ujeo psa.

Sve se dogodilo u naselju Crveni jarak, svega kilometar od strogog centra Srpca. Mještanin Aleksandar Komadina priča da je prije nekoliko dana ispred kuće zatekao jeziv prizor kada je ugledao svoja dva psa u grčevitoj borbi sa zmijom otrovnicom.

- Nisam mogao vjerovati kada sam vidio poskoka, jer je to neuobičajeno za naš kraj. Jedan od mojih pasa je uspio da ubije zmiju, ali je, nažalost, i ona ugrizla njega. Obišao sam sve veterinarske ambulante u gradu, ali nijedna nije imala serum. Otišao sam do Hitne pomoći, ali tamo su imali samo jednu dozu koju su morali sačuvati u slučaju da zmija ujede čovjeka - tvrdi Komadina.

On ističe da je serum uspio pronaći u veterinarskoj ambulanti u Aleksandrovcu kod Laktaša. Pas je, kaže, primio serum dva sata nakon ugriza, ali je, nažalost, uginuo.

Sličan slučaj dogodio se krajem aprila u banjalučkom naselju Česma, gdje su zmije otrovnice izgrizle pse mještanke koja je takođe svoje ljubimce morala voziti u Aleksandrovac da bi primili serum.

U veterinarskoj ambulanti “Krneta” iz Aleksandrovca potvrdili su da su zbrinuli pse iz Banjaluke i Srpca i dali im serum koji su imali na zalihama za ličnu upotrebu.

- Pse iz Banjaluke smo uspjeli spasiti jer su stigli na vrijeme dok pas iz Srpca nije preživio, jer je stigao prekasno i već je došlo do otoka mozga - kazali su u ambulanti.

Ističu da su velike vrućine za ovo doba godine, ali i nedavne poplave, doveli zmije na prag kuća u ruralnim sredinama i dodaju da su poskoci i druge otrovnice izuzetno agresivne u ovom periodu i akumuliraju veliku količinu otrova.

Dom zdravlja Srbac

Glavna sestra Doma zdravlja Srbac Brankica Ivanović kaže da građani ne treba da paniče zbog najezde zmija posljednjih dana, jer seruma, prema njenim riječima, ima dovoljno.

- Imamo seruma u količinama koje su predviđene za domove zdravlja. Pozivamo građane da redovno kose travu u svojim dvorištima i uklanjaju otpad koji predstavlja potencijalna skrovišta za zmije - istakla je Ivanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana