Породице жртава из Скелана још чекају правду

К. Ћ.
Породице жртава из Скелана још чекају правду

Скелани - Парастосом и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја у Скеланима јуче је обиљежена 25. годишњица страдања 69 Срба, које су 16. јануара 1993. године убиле муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић поручио је да ће правда, упркос двоструким стандардима који су постали пракса у процесуирању ратних злочина, стићи све оне који су чинили зло српском становништву у Скеланима и другим просторима Подриња.

- Свједоци сте да још нису одговарали они који су убили 69 Срба на овом простору, а треба да одговарају Насер Орић и муслиманске банде које су пљачкале и убијале овај народ - рекао је јуче Савановић. Начелник Сребренице Младен Грујичић је указао на неправду јер за злочин почињен над 305 Срба у том дијелу општине још нико није одговарао.

- Морамо помињати имена наших страдалих, трагати за истином и правдом и сјећати се свих оних који су створили Српску - рекао је Грујичић.

Породице жртава подсјетиле су на дан када је у Скеланима и околним селима масакрирано 69 Срба, од којих су већина били старци, жене и дјеца.

- Моја свекрва Милена Ристић нађена је заклана испред изгорјеле куће у Кушићима. Убијени су и рођак мог супруга Новак Ристић, његова супруга Иванка и кћерка Митра, а тога дана нестао је њихов син Мићо - рекла је Милка Ристић, истичући да је од петочлане породице Ристић преживио само четрнаестогодишњи Цветко.

Мучења у сребреничким логорима преживјела је Миленија Митровић која је заробљена са још шест чланова породице.

- Мог супруга Радивоја су заклали у дворишту, а нас одвели у Сребреницу. Тамо су нас тукли, избили су ми све зубе и мучили на разне начине - испричала је Митровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана