Породица Кушић из Рогатице запуштену ледину претворили у имање за узор

Сретен Митровић
Породица Кушић из Рогатице запуштену ледину претворили у имање за узор

Рогатица - Пољопривредно газдинство породице Кушић у Рогатици за кратко вријеме постало је примјер како се од запуштене ледине зарасле у коров и драчу може створити имање за узор.

- Све је почело прије непуне три године. Купили смо 30-ак дунума земље у Загановићима, непуних три километра од центра - прича Рајко, глава породице, који је с породицом избјегао из Сарајева 1996. године и вратио се у родни крај.  Тој земљи, каже, све је фалило, а највише људска рука.

- Пут до имања био је никакав, није било воде и струје. Ми смо све то највећим дијелом обезбиједили и уз немала новчана улагања и максималан труд створили кутак који смо годинама жељели - вели Рајко, иначе полицајац у пензији.

На наговор пријатеља и стручњака Кушићи су пошли у за њих непознато - узгој малина. На пет дунума земље 2016. године посадили су 7.000 садница овог воћа. Добра припрема земљишта, квалитетне саднице и интензиван рад у малињаку већ у првој берби донијели су им око 3,5 тона малина, иако прошла година није била наклоњена малинарима.

Кушићи ове године задовољно трљају руке јер очекују дупло веће приносе. Берба је већ почела и прве убране количине наговјештавају да ће се очекивања испунити.

То, како кажу, значи и почетак враћања више десетина хиљада марака, колико су уложили у имање на Загановићима, али и стварање подлоге за ширење малињака.

Планирају да већ на јесен засаде нових пет дунума малинама, уз остављање простора и за друге повртарске културе. Истовремено са проширењем малињака планирају и изградњу мини хладњаче за складиштење малина.

- Да бисмо постигли интензивну производњу у малињаку, морали смо обезбиједити систем за наводњавање “кап по кап”, а план је да урадимо ново, веће спремиште за воду, са којим ћемо, надамо се, имати воду и у најсушнијем периоду године - прича Рајков син Игор, иначе командир Полицијске станице у Рогатици и предсједник Општинског удружења малинара “Рогатичка малина”.

Захваљујући овој вриједној рогатичкој породици изграђено је и 400 метара новог пута. При томе су, како кажу, имали помоћ општине и Шумског газдинстава “Сјемећ”.

Пчеле

Кушићи су, по препоруци искуснијих узгајивача малина, на своје имање донијели и пчеле.

- Тренутно је наш пчелињак скроман - три јака друштва у исто толико сандука са тенденцијом повећања и броја друштава и кошница - каже Игор.

Додаје да долазак пчела на имање има вишеструку корист.

- Оне су велики опрашивач малина, а малине као медоносне биљке непресушан извор меда, па од те симбиозе имају корист и биљке и пчеле, а и ми, кроз повећану производњу меда - истиче Игор. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана