Породица Дарабан из Бијељине остаје на улици са четворо дјеце

Драгана Келеч
Породица Дарабан из Бијељине остаје на улици са четворо дјеце

Бијељина - Трошна кућица без воде и купатила једини је дом седмочлане породице Дарабан из Бијељине, али ће ускоро остати и без ње и завршити на улици, ако им не помогну добри људи и градске власти.

Малишани Ивана, Дијана, Габријел и Илија нису ни знали да кућа није њихова, док их прије тридесетак дана није посјетио власник једног грађевинског предузећа и обавијестио да ће је срушити. На локацији гдје је сада њихов дом градиће зграду и за два мјесеца морају да се иселе, иако немају куд.

И док њихови вршњаци не брину о крову над главом, ових четворо малишана маштају само да имају своју собу и воду.

- Највише бих вољела да имам своју собу, гдје могу да учим. Али, морам признати, вољела бих и купатило са водом. Да, то бих баш вољела - истакла је четрнаестогодишња Ивана.

Мајка Снежана је огорчена и не зна шта да предузме и коме да се обрати за помоћ.

- Не знамо шта да радимо ако останемо без куће. Муж и ја смо незапослени, а нас седморо живимо само од 140 марака дјечијег додатка и 120 КМ социјалне помоћи моје мајке, која са нама станује - прича Снежана Дарабан.

Она је нагласила да је 25. марта ишла и градску управу, гдје је предала захтјев за једнократну помоћ и тражила састанак са градоначелником, али да још нема никакву повратну информацију.

- Очајни смо. Не смијем ни да помислим шта ће се десити кад сруше ову кућу и дјеца ми заврше на улици - истиче Снежана.

Како каже, највише би вољела да су она или муж запослени, па да могу да плаћају кирију или подигну кредит и изграде себи кућу, али то су само пусти снови.

- Муж ради шта стигне да нас прехрани, али то су мала примања, и то само кад има сезонских послова - додала је Снежана, која се, како каже, нада помоћи добрих људи и градских власти, који неће дозволити да остану на улици.

У Административној служби града Бијељине јуче су рекли да нису упознати са случајем породице Дарабан.

Јеврејска кућа

Породица Дарабан у неусловној јеврејској кући у улици Кнеза Милоша станује већ 28 година.

- До рата смо плаћали кирију за ову кућу породици Гринфилд, тачније њиховој унуци која је живјела у Задру. Међутим, послије се писмо враћало, па смо престали да шаљемо новац. Тражили смо је, али безуспјешно - рекла је Снежана Дарабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана