Pomor ribe kod Bijeljine, ribari tvrde da je otrovana

Cvija Mrkonjić
Pomor ribe kod Bijeljine, ribari tvrde da je otrovana

Bijeljina - Šokantan prizor uginule ribe dočekao je u petak ribočuvarsku službu u Podmajevičkom kanalu nadomak Bijeljine, a preliminarni rezultati su pokazali da je uzrok pomora pretopla voda, dok ribari tvrde da je riba otrovana.

Svjedoci koji su se zatekli na području od fabrike "Agro BN" prema mjestu Gradac kažu da su bili zatečeni prizorom. Na površini vode plutalo je mnoštvo uginule ribe.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva "Riba" Miodrag Đukić kaže da je riba uginula u dijelu kanala dužine četiri kilometra zbog čega sumnja da je otrovana.

- Pomora nije bilo u drugim dijelovima kanala. Sigurno je da riba nije uginula prirodnim putem, jer vode u kanalu još ima dovoljno, a i da je nema riba bi se pomjerala tamo gdje ima vode i uslove za život. Uzrok pomora ribe sto odsto nije prirodan - istakao je Đukić.

Prema njegovim riječima zbog otežanog pristupa kanalu ne može se precizno utvrditi o kojoj količini je riječ, ali se i iz daljine vidi da je ona velika.

- Svuda u ovom dijelu kanala je uginula riba. U pitanju je mnogo ribe koja je uginula za manje od 48 sati, a najmasovnije su stradali klen, mrena i štuka dok su otpornije vrste preživjele - rekao je Đukić.

U Inspektoratu RS su kazali da su preliminarni rezultati pokazali da je uzrok pomora ribe pretopla voda.

- Prvi rezultati analize su pokazali da je temperatura vode bila je veća od 27 stepeni Celzijusa, a moguće je da su uzrok uginuća i pojave algi. Uzimajući u obzir visoku temperaturu vode ne čudi što je riba uginula. Za sada nisu pronađeni tragovi zagađenja - naveli su u Inspektoratu.

U javnoj ustanovi "Vode Srpske" su kazali da su obišli teren zajedno sa opštinskim i republičkim inspektorima i članovima  Sportsko-ribolovnog društva "Riba".

- Protok vode u kanalu je znatno smanjen zbog niskog vodostaja Drine. U vodi nema vizuelnih tragova zagađenja kao što su pjena, promjena boje, mrlje nafte i slično - kazali su u "Vodama Srpske".

Radnici ove ustanove su obišli i okolna preduzeća "Agro BN", "Eko DEP", te pregledali gradsku kanalizaciju, ali nisu utvrdili da su fekalije odlazile u kanal.

- Za sada nije moguće dati nikakvu procjenu posljedica. U narednom periodu uzorkovaćemo i analizirati vodu kako bi bio utvrđen uzrok uginuća ribe i spriječilo zagađenje vode u kanalu - naveli su u "Vodama Srpske".

Osim fabrike "Agro BN" u blizini lokacije gdje je uginula riba nalaze se i farme, klaonice i deponija koji takođe mogu biti potencijalni zagađivači. Nije isključena ni mogućnost da je za pomor ribe odgovoran pojedinac koji je u kanal bacao fekalije, otrove i slične supstance.

"Agro BN"

Vlasnik preduzeća "Agro BN" Mihajlo Vidić je kazao da ova fabrika sigurno nije izazvala uginuće ribe, jer su prije tri godine prestali raditi sa poljoprivrednom hemijom.

- Preduzeće ne radi, tako da ne postoje ni teoretske šanse da smo mi izazvali zagađenje. Ne ispuštamo ni čistu vodu, a kamoli šta drugo - rekao je Vidić navodeći da su inspektori obišli dio kanala kod fabrike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana