Помор рибе код Бијељине, рибари тврде да је отрована

Цвија Мркоњић
Помор рибе код Бијељине, рибари тврде да је отрована

Бијељина - Шокантан призор угинуле рибе дочекао је у петак рибочуварску службу у Подмајевичком каналу надомак Бијељине, а прелиминарни резултати су показали да је узрок помора претопла вода, док рибари тврде да је риба отрована.

Свједоци који су се затекли на подручју од фабрике "Агро БН" према мјесту Градац кажу да су били затечени призором. На површини воде плутало је мноштво угинуле рибе.

Предсједник Спортско-риболовног друштва "Риба" Миодраг Ђукић каже да је риба угинула у дијелу канала дужине четири километра због чега сумња да је отрована.

- Помора није било у другим дијеловима канала. Сигурно је да риба није угинула природним путем, јер воде у каналу још има довољно, а и да је нема риба би се помјерала тамо гдје има воде и услове за живот. Узрок помора рибе сто одсто није природан - истакао је Ђукић.

Према његовим ријечима због отежаног приступа каналу не може се прецизно утврдити о којој количини је ријеч, али се и из даљине види да је она велика.

- Свуда у овом дијелу канала је угинула риба. У питању је много рибе која је угинула за мање од 48 сати, а најмасовније су страдали клен, мрена и штука док су отпорније врсте преживјеле - рекао је Ђукић.

У Инспекторату РС су казали да су прелиминарни резултати показали да је узрок помора рибе претопла вода.

- Први резултати анализе су показали да је температура воде била је већа од 27 степени Целзијуса, а могуће је да су узрок угинућа и појаве алги. Узимајући у обзир високу температуру воде не чуди што је риба угинула. За сада нису пронађени трагови загађења - навели су у Инспекторату.

У јавној установи "Воде Српске" су казали да су обишли терен заједно са општинским и републичким инспекторима и члановима  Спортско-риболовног друштва "Риба".

- Проток воде у каналу је знатно смањен због ниског водостаја Дрине. У води нема визуелних трагова загађења као што су пјена, промјена боје, мрље нафте и слично - казали су у "Водама Српске".

Радници ове установе су обишли и околна предузећа "Агро БН", "Еко ДЕП", те прегледали градску канализацију, али нису утврдили да су фекалије одлазиле у канал.

- За сада није могуће дати никакву процјену посљедица. У наредном периоду узорковаћемо и анализирати воду како би био утврђен узрок угинућа рибе и спријечило загађење воде у каналу - навели су у "Водама Српске".

Осим фабрике "Агро БН" у близини локације гдје је угинула риба налазе се и фарме, клаонице и депонија који такође могу бити потенцијални загађивачи. Није искључена ни могућност да је за помор рибе одговоран појединац који је у канал бацао фекалије, отрове и сличне супстанце.

"Агро БН"

Власник предузећа "Агро БН" Михајло Видић је казао да ова фабрика сигурно није изазвала угинуће рибе, јер су прије три године престали радити са пољопривредном хемијом.

- Предузеће не ради, тако да не постоје ни теоретске шансе да смо ми изазвали загађење. Не испуштамо ни чисту воду, а камоли шта друго - рекао је Видић наводећи да су инспектори обишли дио канала код фабрике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана