Помоћ тражи 2.500 поплављених

Данијела Стоканић, Дејан Јовичић
Помоћ тражи 2.500 поплављених

Бањалука - Више од 2.500 становника Српске јавило се на позив за избор корисника помоћи за изградњу и санацију домова оштећених или уништених у катастрофалним поплавама 2014. године, које финансира Европска унија.

Ријеч је новој фази Програма за опоравак од поплава у БиХ који ЕУ финансира у сарадњи са ентитетским владама.

За реализацију ове фазе пројекта Европска унија донирала је Српској 13.294.000 КМ, док ће Влада РС обезбиједити до 1,3 милиона марака, а локалне заједнице 463.229 КМ.

Новац би, осим за изградњу и обнову кућа, требало да буде утрошен и за подршку малој пољопривреди, те креирање нових радних мјеста у приватном сектору.

Како су објаснили у УНДП-у, позив је био отворен од 9. октобра до 9. новембра ове године. Према прелиминарним подацима, око 90 одсто захтјева односи се на санацију кућа, а десет одсто за изградњу нових стамбених објеката.

- Највише пријава је пристигло из Бијељине и Бањалуке - казали су у УНДП-у. Нагласили су да Програм за опоравак од поплава представља наставак напора ЕУ за ублажавање посљедица катастрофалних поплава које су погодиле БиХ, а спроводи се у 44 локалне заједнице у БиХ.

Координатор пројекта у Бијељини Владо Симеуновић је истакао да је за изградњу или санацију кућа уништених у поплавама 2014. године пријављено 1.227 власника стамбених јединица.

- Из додатних средстава које је ЕУ издвојила за опоравак од поплава у БиХ у Бијељини би требало да буде изграђено још 48 кућа које су потпуно разорене у катастрофи 2014. године. Надам се да ће овим пројектом у граду бити изграђено или адаптирано укупно 150 кућа - казао је Симеуновић.

У Градској управи Бијељина истакли су да би градња кућа могла почети у грађевинској сезони сљедеће године, а према неким процјенама, највише их је у савској регији, у мјесним заједницама Бродац, Велино Село и Балатун.

Пријаве за учешће у овом пројекту поднијело је 121 домаћинство из србачке општине које је претрпјело оштећења у поплавама 2014. године. Колико њих ће добити новац за обнову или изградњу нових кућа биће познато до јануара, када би требало да буде објављена коначна ранг-листа.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић је истакао да ће пријаве које не испуњавају прописе бити одмах елиминисане.

- Оне пријаве које задовољавају минималне критеријуме разматраће комисија која ће обићи домаћинства с циљем утврђивања степена оштећења и задовољавања минималних услова за живот - казао је Драгосављевић.

На адресу општине Модрича стигао је 141 захтјев за обнову и изградњу кућа.

Један од становника Српске који очекује ову помоћ је и Гаврило Лукић из Бијељине.

Он је казао да му је током поплава прије три године страдала кућа, због чега ову шансу није желио пропустити.

- Кућу сам половично санирао и то о свом трошку. Добро би ми дошла помоћ да купим нова врата и стиропор, јер су стара врата и фасада оштећени у поплавама - казао је Лукић.

Поплаве које су БиХ задесиле у мају 2014. године направиле су штету од око четири милијарде КМ, од чега у РС више од двије милијарде.

Министарство финансија

У Министарству финансија РС истичу да је циљ пројекта подршка одрживом опоравку заједница погођених поплавама и клизиштима у циљаним општинама.

- Резултати које треба постићи до фебруара 2020. године су, између осталог, изградња новог дома за 185 социјално и економски угрожених домаћинстава, обнова 405 објеката и обезбјеђење користи од стабилног и одрживог прихода за 345 угрожених домаћинства - истакли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана