Pomoć đacima oživljava sela

Ratomir Mijanović
Pomoć đacima oživljava sela

Trebinje - Novčana pomoć za trebinjske osnovce iz područnih odjeljenja u Lastvi, Petrovom Polju, Ljubomiru i Dražin Dolu mjera je gradskih vlasti koja stiže u pravi čas, kada ljudi napuštaju sela, a škole zjape poluprazne.

Zajednička je to ocjena predstavnika opštinske uprave, ali i roditelja oko 130 đaka iz ruralnih područja, povodom odluke gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića da bude uvedena mjesečna naknada za učenike koji školu pohađaju u selima.

Pomoć će iz gradskog Fonda solidarnosti biti isplaćivana do kraja ove godine i u pet mjeseci iduće godine.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić pojasnio je da je osnovni kriterijum za dodjelu pomoći da učenik pohađa područnu školu i da su mu jedan ili oba roditelja nezaposleni.

- U slučaju da je jedan od roditelja djeteta nezaposlen, mjesečna naknada iznosiće 75 maraka, a ako su oba roditelja nezaposlena 125 KM - rekao je Đurić.

Dodao je da je Gradsku upravu na ovaj potez podstaklo to što sve više djece iz prigradskih i ruralnih područja želi da pohađa nastavu u gradskim školama.

- Sela i prigradska naselja nam tako postaju pusta, što za sobom povlači ukidanje područnih odjeljenja i gubitak posla za naše prosvjetne radnike - kazao je on.

Dragan Paranos iz Lastve, roditelj tri školarca, ističe da će ova pomoć biti i te kako dobrodošla.

- Suvišno je govoriti koliko će nam to značiti. U kući imamo dva osnovca, jednog srednjoškolca, a još jedno dijete će nam uskoro u školske klupe. Ovo je i jedan od načina kako da se narod zadrži na ovim prostorima - rekao je Paranos.

Šta je potrebno za prijavu

Rok za podnošenje dokumenata za dobijanje mjesečne novčane pomoći za učenike područnih odjeljenja jeste 30. septembar. Prijava koja se podnosi na protokol Gradske uprave treba da sadrži izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta za dijete i roditelje, potvrda Zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti jednog ili oba roditelja, kućna lista i potvrda iz škole o pohađanju nastave u područnim odjeljenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana