Помоћ ђацима оживљава села

Ратомир Мијановић
Помоћ ђацима оживљава села

Требиње - Новчана помоћ за требињске основце из подручних одјељења у Ластви, Петровом Пољу, Љубомиру и Дражин Долу мјера је градских власти која стиже у прави час, када људи напуштају села, а школе зјапе полупразне.

Заједничка је то оцјена представника општинске управе, али и родитеља око 130 ђака из руралних подручја, поводом одлуке градоначелника Требиња Луке Петровића да буде уведена мјесечна накнада за ученике који школу похађају у селима.

Помоћ ће из градског Фонда солидарности бити исплаћивана до краја ове године и у пет мјесеци идуће године.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић појаснио је да је основни критеријум за додјелу помоћи да ученик похађа подручну школу и да су му један или оба родитеља незапослени.

- У случају да је један од родитеља дјетета незапослен, мјесечна накнада износиће 75 марака, а ако су оба родитеља незапослена 125 КМ - рекао је Ђурић.

Додао је да је Градску управу на овај потез подстакло то што све више дјеце из приградских и руралних подручја жели да похађа наставу у градским школама.

- Села и приградска насеља нам тако постају пуста, што за собом повлачи укидање подручних одјељења и губитак посла за наше просвјетне раднике - казао је он.

Драган Паранос из Ластве, родитељ три школарца, истиче да ће ова помоћ бити и те како добродошла.

- Сувишно је говорити колико ће нам то значити. У кући имамо два основца, једног средњошколца, а још једно дијете ће нам ускоро у школске клупе. Ово је и један од начина како да се народ задржи на овим просторима - рекао је Паранос.

Шта је потребно за пријаву

Рок за подношење докумената за добијање мјесечне новчане помоћи за ученике подручних одјељења јесте 30. септембар. Пријава која се подноси на протокол Градске управе треба да садржи извод из матичне књиге рођених, пријаву пребивалишта за дијете и родитеље, потврда Завода за запошљавање о незапослености једног или оба родитеља, кућна листа и потврда из школе о похађању наставе у подручним одјељењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана