Poljoprivrednici u Rogatici dobili sjemenski krompir i đubrivo

S. M.
Poljoprivrednici u Rogatici dobili sjemenski krompir i đubrivo

Rogatica - Realizujući projekat za razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima koji finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD), a sprovodi resorno ministarstvo u Vladi RS, juče je u Rogatici 61 poljoprivredni proizvođač dobio jedan od dva “paketa” kojima se pospješuje ovogodišnja sjetva krompira i drugih kultura.

Od ukupnog broja korisnika, 30 ih je dobilo paket u vrijednosti od 4.000 maraka, u kojem je 1,6 tona visokorodnog sjemenskog krompira, 800 kilograma vještačkog đubriva i određena količina hemijskih sredstava za zaštitu.

U drugom paketu, čija je vrijednost 2.000 maraka, nalazi se 1.350 kilograma vještačkog đubriva i određena količina sredstava za zaštitu bilja.

Zamjenica načelnika opštine Rogatica Jelena Karadžić istakla je da je cilj projekta unapređenje proizvodnje merkantilnog, odnosno krompira za jelo, posebno kod malih i novih poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa biznis planom koji su odobrili ministarstvo i IFAD.

- Osnovni uslov da dobiju pomoć je da gazdinstva zasiju najmanje šest novih dunuma zemlje krompirom - rekla je Karadžićeva.

Mihajlo Vidaković iz sela Lađevine korisnik je paketa vrijednog 4.000 KM.

- Do sada sam proizvodio krompir na 10 dunuma. Zahvaljujući ovoj pomoći, sjetvu krompira ću povećati za još najmanje šest dunuma i zato mi je donacija  dobrodošla - kaže ovaj proizvođač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana