Politička kriza zaledila milione u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli

Milan Vujić
Politička kriza zaledila milione u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli

Gradiška - Domaći i strani investitori spremni su da pokrenu milionske investicije u Gradišci, ali su projekti mjesecima zaleđeni i čekaju rasplet političke krize u ovoj opštini.

 

Kriza je nastala nakon što je u gradiškom parlamentu formirana nova većina, čime je načelnik opštine Zoran Latinović ostao bez podrške Skupštine. Nova većina smijenila je skupštinsko rukovodstvo, načelnike opštinskih odjeljenja i čelnike preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština. Zbog odbijanja primopredaje dužnosti i neprihvatanja tih odluka one će dobiti sudski epilog, na koji će biti potrošeno dodatno vrijeme, a ceh će i dalje plaćati stanovnici Gradiške.

Odluke o prodaji građevinskog zemljišta i izmjena regulacionih planova na čekanju su zbog neodržavanja sjednica parlamenta. To mnogim investitorima zadaje glavobolju, jer ne mogu da započnu projekte, uprkos tome što je građevinska sezona davno počela.

U Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli sa 15 investitora su ugovorene investicije, čija vrijednost prelazi 46 miliona maraka i garantuje zapošljavanje oko 600 radnika. Međutim, novi investitori teško da će moći ući na svoje parcele, dok ne budu donesene neophodne skupštinske odluke, koje su uslov za početak radova.

Prvi čovjek SNSD-a u Gradišci Zoran Adžić kaže da se opštinsko rukovodstvo neozbiljno ophodi prema investitorima. On se plaši da će zbog takve politike doći do toga da privrednici podignu objekte, a da infrastruktura ne bude izgrađena.

- Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS žele i dalje da investiraju u Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli. Međutim, u posljednje dvije godine u budžetu opštine nije bila predviđena ni marka za gradnju komunalne infrastrukture u zoni - istakao je Adžić.

On je naveo da neodržavanje redovnih sjednica Skupštine već peti mjesec ima velike posljedice na privredu.

- Investitori ne mogu da čekaju da se načelnik smiluje i omogući funkcionisanje opštine. Pojedina gradiška preduzeća koja hoće da grade objekte ne mogu to da učine dok ne budu donesene skupštinske odluke. Imamo i zainteresovanog investitora koji želi da u Agroindustrijskoj zoni kupi 50.000 kvadratnih metara površine i izgradi objekat za preradu plastike, ali je to stopirano - naglasio je Adžić.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Ljubimko Čakalj tvrdi da se uprkos političkoj krizi trude da zadrže potencijalne investitore.

- U Agroindustrijskoj zoni se uveliko radi, u toku je gradnja kanalizacije i drenaža puta, za šta je iz budžeta opštine izdvojeno 240.000 maraka. U planu je da 15 investitora zaposli 600 radnika. U Agroindustrijsku zonu želi da ulaže još šest investitora, pretežno Italijana. Zainteresovana je i jedna mađarska firma, koja planira da izgradi fabriku i salon bicikla - istakao je Čakalj, koji se nada da će uskoro biti prevaziđeni nesporazumi dvije sukobljene strane u lokalnom parlamentu s ciljem razvoja i zapošljavanja.

Novu skupštinsku većinu u Gradišci formirali su SNSD, DNS, četiri samostalna odbornika, koji su napustili SDS, te jedan odbornik Narodne stranke “Radom za boljitak”. U drugom bloku su SDS, PDP, NS i SP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana