“Poletarac” otvorio vrata srebreničkim mališanima

Kristina Ćirković
“Poletarac” otvorio vrata srebreničkim mališanima

Srebrenica - Srebrenički vrtić “Poletarac” počeo je sa probnim radom i pripremama za prijem 110 prijavljenih mališana koji će boraviti u novoj zgradi obdaništa.

Srebrenica - Srebrenički vrtić “Poletarac” počeo je sa probnim radom i pripremama za prijem 110 prijavljenih mališana koji će boraviti u novoj zgradi obdaništa.

Direktorka Mirela Hoyić potvrdila je da će ovaj vrtić od 1. septembra početi sa radom u punom kapacitetu i da će djeca biti raspoređena u pet grupa.

Probni rad će se, prema njenim riječima, iskoristiti za utvrđivanje visine troškova održavanja, kao i ispravnosti uređaja i namještaja kojima je ovaj objekat opremljen.

Hoyićeva je rekla da je Upravni odbor “Poletarca” donio odluku da mjesečni iznos boravka za jedno dijete bude povećan sa 60 na 80 maraka, a da će opština održavanje i rad vrtića sufinansirati sa 50 odsto.

Ona je istakla da će boravak djece u jednom od najmodernijih vrtića u regionu, i pored poskupljenja od 20 maraka, biti najjeftiniji u ovoj regiji. Nova zgrada vrtića u Srebrenici izgrađena je zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, a u gradnju i opremanje uloženo  je 1,8 miliona maraka.

Roditelji iz Srebrenice zahvalni su Vladi Srbije jer su djeca dobila idealne uslove za boravak.

- Moja kćerka Magdalina od septembra kreće u novi vrtić i sa nestrpljenjem i radošću čekamo jesenje dane da uživaju u novoopremljenim radnim sobama i sobama za igru, ali i u prekrasnom dvorištu - rekla je Danijela Mlađenović.

Kapacitet srebreničkog vrtića je 150 djece i raspolaže površinom 2.800 metara kvadratnih sa prostranim dvorištem za igru mališana i mnoštvom različitih sadržaja.

Zgrada je građena po najnovijim građevinskim standardima i sistemu energetske efikasnosti, te ima sisteme za više načina zagrijavanja - na pelet, struju i solarne panele. Srebrenički vrtić opremljen je video-nadzorom, alarmom i drugim oblicima bezbjednosne zaštite.

Raspolaže profesionalnom kuhinjom, vešerajem, liftovima za ljude i dopremanje hrane, trpezarijom, osam radnih prostorija i salom za fizičke aktivnosti djece.

Nema mjesta za 50 djece

Jedina javna predškolska ustanova “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini nije imala dovoljno mjesta da primi više od 50 djece i pored saglasnosti osnivača o povećanju kapaciteta za 20 odsto, rekao je direktor vrtića Slaviša Vujanović.

On kaže da je na konkurs za upis u vrtić prijavljeno 163, a primljeno 110 djece. Prema njegovim riječima, među neupisanom djecom najviše je mališana jasličkog uzrasta - od prve do treće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana