“Полетарац” отворио врата сребреничким малишанима

Кристина Ћирковић
“Полетарац” отворио врата сребреничким малишанима

Сребреница - Сребренички вртић “Полетарац” почео је са пробним радом и припремама за пријем 110 пријављених малишана који ће боравити у новој згради обданишта.

Сребреница - Сребренички вртић “Полетарац” почео је са пробним радом и припремама за пријем 110 пријављених малишана који ће боравити у новој згради обданишта.

Директорка Мирела Хоyић потврдила је да ће овај вртић од 1. септембра почети са радом у пуном капацитету и да ће дјеца бити распоређена у пет група.

Пробни рад ће се, према њеним ријечима, искористити за утврђивање висине трошкова одржавања, као и исправности уређаја и намјештаја којима је овај објекат опремљен.

Хоyићева је рекла да је Управни одбор “Полетарца” донио одлуку да мјесечни износ боравка за једно дијете буде повећан са 60 на 80 марака, а да ће општина одржавање и рад вртића суфинансирати са 50 одсто.

Она је истакла да ће боравак дјеце у једном од најмодернијих вртића у региону, и поред поскупљења од 20 марака, бити најјефтинији у овој регији. Нова зграда вртића у Сребреници изграђена је захваљујући помоћи Владе Србије, а у градњу и опремање уложено  је 1,8 милиона марака.

Родитељи из Сребренице захвални су Влади Србије јер су дјеца добила идеалне услове за боравак.

- Моја кћерка Магдалина од септембра креће у нови вртић и са нестрпљењем и радошћу чекамо јесење дане да уживају у новоопремљеним радним собама и собама за игру, али и у прекрасном дворишту - рекла је Данијела Млађеновић.

Капацитет сребреничког вртића је 150 дјеце и располаже површином 2.800 метара квадратних са пространим двориштем за игру малишана и мноштвом различитих садржаја.

Зграда је грађена по најновијим грађевинским стандардима и систему енергетске ефикасности, те има системе за више начина загријавања - на пелет, струју и соларне панеле. Сребренички вртић опремљен је видео-надзором, алармом и другим облицима безбједносне заштите.

Располаже професионалном кухињом, вешерајем, лифтовима за људе и допремање хране, трпезаријом, осам радних просторија и салом за физичке активности дјеце.

Нема мјеста за 50 дјеце

Једина јавна предшколска установа “Чика Јова Змај” у Бијељини није имала довољно мјеста да прими више од 50 дјеце и поред сагласности оснивача о повећању капацитета за 20 одсто, рекао је директор вртића Славиша Вујановић.

Он каже да је на конкурс за упис у вртић пријављено 163, а примљено 110 дјеце. Према његовим ријечима, међу неуписаном дјецом највише је малишана јасличког узраста - од прве до треће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана