Подухват студента из Градишке и Лондона: Бициклом и аутостопом пропутовали свијет

Дејан Јовичић
Подухват студента из Градишке и Лондона: Бициклом и аутостопом пропутовали свијет

Србац - Студент историје Немања Лендић из Градишке у протекле четири године бициклом је обишао око 25 земаља прешавши готово 20.000 километара, а ових дана заједно са својим пријатељем Адамом Друберијем из Лондона кренуо је да обилази аутостопом егзотична мјеста по цијелој БиХ.

Њих двојица су посјетили подручну школу у Кукуљама код Српца, гдје су дјеци из продуженог боравка причали о својим путешествијима.

На наставнике и дјецу посебан утисак је оставило то што је Адам по струци инжењер квантне физике који је радио у Аустралији, а затим се препустио авантуристичком духу и за двије и по године прешао аутостопом 3.000 километара, посјетивши више од 20 земаља.

- Приликом путовања нисам бирао људе и нације са којима ћу се дружити. Дружио сам се са Абориџинима у Аустралији, пјешачио на ходочашћу у Камино де Сантјагу у Шпанији дугом 750 километара, а чак сам присуствовао једној фудбалској утакмици у Украјини, иако не волим фудбал. То је био први пут да сам гледао уживо неку фудбалску утакмицу, иако у Лондону има много познатих клубова, попут Челзија, Арсенала и других - рекао је Адам.

Недавно је стигао Лендићу у посјету, гдје му је био гост на крсној слави Аранђеловдан и, како каже, одушевио се домаћим специјалитетима попут сарме и печенице. Каже да жели да разбије предрасуде о БиХ као земљи ратних страдања у којој је угрожен мир и безбједност.

- Обићи ћу аутостопом са Немањом природне љепоте ове земље и неке атрактивне грађевине, попут моста у Вишеграду - каже Адам.

На путовањима по свијету наишли су на гостопримство у готово свим земљама, али према Лендићевим ријечима, предњаче Русија и Турска, гдје је дочекан као код своје куће. Каже да је на једно од посљедњих путовања кренуо са свега 500 евра у џепу, а није имао ниједном потребу да плаћа смјештај, иако је забиљежио чак 173 ноћења.

- Повезао сам се путем социјалних мрежа са људима из цијелог свијета који нуде бесплатан смјештај у својим кућама, па сам тако и ја на исти начин угостио Адама. Око 100 пута сам преспавао у домовима код многих породица, па чак и у руским манастирима. Једна од инспирација су ми биле књиге Жила Верна о путовањима око свијета, али сам по природи авантуриста који уједно студира историју и добро познаје географију - каже Лендић.

Боравио је у многим земљама у које би се мало ко одважио да оде, попут Чеченије и Дагестана, био је у ратној зони у Украјини, а стајао је чак десетак метара од мјеста на којем је експлодирао нуклеарни реактор у Чернобиљу.

- Пишем блог и објављујем много слика, што је веома праћено и посјећено широм свијета. Тако ми је једна госпођа из Америке послала 600 долара у знак подршке. Плану ми је да посјетим британска острва, Скандинавију и још неке европске земље, а када обиђем све континенте, објавићу књигу о својим доживљајима - каже Лендић.

Предавање

Немања Лендић каже да је заједно са Адамом Друберијем ученицима из Кукуља предочио како је могуће и у скромним условима обићи свијет и упознати друге вјере и нације и на тај начин проширити своје животне видике.

Уједно је апеловао да не запостављају учење, које је дјелимично трпјело и у његовом случају, тако да планира што прије да заврши студије историје како би могао кренути на нова путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана