Podravanje nekažnjeni zločin Orića

K. Ć.
Podravanje nekažnjeni zločin Orića

SREBRENICA - U porti crkve Svete velikomučenice Marine u Podravanju kod Srebrenice u subotu je služen parastos za 57 mještana ovog srpskog sela ubijenih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su 32 nastradala 24. septembra 1992. godine u napadu bošnjačkih jedinica koje je predvodio Naser Orić.

Za zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile u ovom selu još niko nije odgovarao.

- Činjenica da je prošlo 19 godina, a da za zločin u Podravanju još nije odgovarao nijedan Bošnjak pokazuje da su međunarodni i domaći sudovi stvoreni da optužuju i osuđuju samo Srbe - rekao je sekretar opštinske Boračke organizacije Miloš Milovanović.

On je uvjeren da će Sud i Tužilaštvo BiH ipak "morati" da procesuiraju i zločine počinjene nad srpskim narodom "jer bez istine i pravde nema pomirenja među Srbima i Bošnjacima, ni zajedničkog života u Srebrenici".

Ogorčeni su i srodnici nastradalih koji su bili u Podravanju do 24. septembra 1992. i koji su se jedva izvukli iz okruženja.

- Selo je opkoljeno sa svih strana. Taj napad predvodio je Naser Orić koji je, nažalost, još na slobodi. Njegovi vojnici su se iživljavali nad našim najmilijim, odsijecali glave i dijelove tijela, žive ih spaljivali - rekla je Gina Jovanović, podsjećajući da su joj tog kobnog dana ubijeni otac Vojin i stric Svetozar.

Mještanka Draginja Tomić rekla je da su jake muslimanske snage upale u to selo u jutarnjim časovima i presjekle jedinu komunikaciju prema Milićima.

- U selu je zavladao pravi haos. Upadali su u naše kuće, pljačkali i palili sve što smo decenijama sticali. Najteže mi je to što su stare i nemoćne žene i muškarce žive spaljivali - rekla je Draginja i dodala da je među izgorjelim mještanima pronađeno i nekoliko kostiju njenog muža Mihaila.

U Podravanju je bilo 120 srpskih kuća. Sve su izgorjele u posljednjem ratu, a obnovljeno je tek četrdesetak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana