Подравање некажњени злочин Орића

К. Ћ.
Подравање некажњени злочин Орића

СРЕБРЕНИЦA - У порти цркве Свете великомученице Марине у Подравању код Сребренице у суботу је служен парастос за 57 мјештана овог српског села убијених у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су 32 настрадала 24. септембра 1992. године у нападу бошњачких јединица које је предводио Насер Орић.

За злочине које су муслиманске снаге из Сребренице починиле у овом селу још нико није одговарао.

- Чињеница да је прошло 19 година, а да за злочин у Подравању још није одговарао ниједан Бошњак показује да су међународни и домаћи судови створени да оптужују и осуђују само Србе - рекао је секретар општинске Борачке организације Милош Миловановић.

Он је увјерен да ће Суд и Тужилаштво БиХ ипак "морати" да процесуирају и злочине почињене над српским народом "јер без истине и правде нема помирења међу Србима и Бошњацима, ни заједничког живота у Сребреници".

Огорчени су и сродници настрадалих који су били у Подравању до 24. септембра 1992. и који су се једва извукли из окружења.

- Село је опкољено са свих страна. Тај напад предводио је Насер Орић који је, нажалост, још на слободи. Његови војници су се иживљавали над нашим најмилијим, одсијецали главе и дијелове тијела, живе их спаљивали - рекла је Гина Јовановић, подсјећајући да су јој тог кобног дана убијени отац Војин и стриц Светозар.

Мјештанка Драгиња Томић рекла је да су јаке муслиманске снаге упале у то село у јутарњим часовима и пресјекле једину комуникацију према Милићима.

- У селу је завладао прави хаос. Упадали су у наше куће, пљачкали и палили све што смо деценијама стицали. Најтеже ми је то што су старе и немоћне жене и мушкарце живе спаљивали - рекла је Драгиња и додала да је међу изгорјелим мјештанима пронађено и неколико костију њеног мужа Михаила.

У Подравању је било 120 српских кућа. Све су изгорјеле у посљедњем рату, а обновљено је тек четрдесетак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана