Podignut spomenik prvoj narodnoj heroini Mariji Bursać

A. J.
Podignut spomenik prvoj narodnoj heroini Mariji Bursać

Bosanski Petrovac - Spomenik prvoj ženi narodnom heroju Mariji Bursać podigla je grupa bivših mještana sela Prkosi, koje se nalazi na tromeđi između Bosanskog Petrovca, Bihaća i Drvara.

Na visoravni Krmaruša, gdje je 1943. godine ranjena Marija Bursać, nakon čega je preminula u Drvaru, prkosno se uzdigao spomenik u njenu čast.

- Prošle su već 73 godine otkako je Marija stradala i uspomena na nju je izblijedjela, iako je naše selo postalo poznato po njenom stradanju. Nas nekoliko, iz ljubavi prema rodnom kraju, došlo je na ideju da napravimo spomenik o vlastitom trošku i oživimo sjećanje na tu hrabru ženu - kaže jedan od pokretača ideje Branko Obradović.

Otvaranje spomenika biće upriličeno u nedjelju, kada će biti održan i "Prkoški zbor i višeboj", koji se organizuje već osam godina.

- Na višeboju će učestvovati stotinak takmičara koji će se nadmetati u tradicionalnim disciplinama - rekao je Obradović i dodao da su Prkosi jedino selo na petrovačkoj opštini koje nema ni vodu ni struju, ali kojem se ljudi, koji su u njemu "ponikli", uvijek rado vraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana