Подигнут споменик првој народној хероини Марији Бурсаћ

А. Ј.
Подигнут споменик првој народној хероини Марији Бурсаћ

Босански Петровац - Споменик првој жени народном хероју Марији Бурсаћ подигла је група бивших мјештана села Пркоси, које се налази на тромеђи између Босанског Петровца, Бихаћа и Дрвара.

На висоравни Крмаруша, гдје је 1943. године рањена Марија Бурсаћ, након чега је преминула у Дрвару, пркосно се уздигао споменик у њену част.

- Прошле су већ 73 године откако је Марија страдала и успомена на њу је изблиједјела, иако је наше село постало познато по њеном страдању. Нас неколико, из љубави према родном крају, дошло је на идеју да направимо споменик о властитом трошку и оживимо сјећање на ту храбру жену - каже један од покретача идеје Бранко Обрадовић.

Отварање споменика биће уприличено у недјељу, када ће бити одржан и "Пркошки збор и вишебој", који се организује већ осам година.

- На вишебоју ће учествовати стотинак такмичара који ће се надметати у традиционалним дисциплинама - рекао је Обрадовић и додао да су Пркоси једино село на петровачкој општини које нема ни воду ни струју, али којем се људи, који су у њему "поникли", увијек радо враћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана