Под будним оком, Миомира Дудића облаци на нишану, љетина заштићена

Анита Јанковић-Речевић
Под будним оком, Миомира Дудића облаци на нишану, љетина заштићена

Бањалука - Стријелци широм Српске увијек су у приправности и спремни да растјерају градоносне облаке, а овог љета скоро свакодневно су се хватали у коштац са кишом и ледом какви се не памте деценијама.

Овогодишња сезона одбране од града једна је од најзахтјевнијих у посљедњих 45 година јер је свега неколико лијепих дана била шанса за кратки предах. Колико је борба с тамним облацима тешка најбоље зна стријелац Миомир Дудић (74) из Пискавице код Бањалуке који већ деценију и по од града чува усјеве и воћњаке у свом крају.  

Упркос годинама, Дудић спретно барата ракетама које теже и по неколико килограма, а само у овој сезони испалио их је  двадесетак.

-  Борбу с градоносним облацима водим од 2002. године, када је у мом селу постављена станица и с које “браним” Пискавицу, Омарску и Вериће. Ова сезона је једна од најтежих, а најгоре је било током маја и јуна када сам за дан испаљивао и по четири ракете. Прије десетак дана изнад Пискавице је био велики градоносни облак, али брзом реакцијом спасио сам ситуацију - прича Дудић, који је пензију зарадио радећи као радник у обезбјеђењу у бањалучком “Унису”.

Иако није ни слутио да ће нишанити облаке, истиче да му се посао на прву свидио због друштвене одговорности коју носи.

- Бити противградни стријелац није тешко, али је одговорно. Очи су ми стало упрте у небо и 24 часа сам у приправности. Свако јутро кад устанем јављам се радарском центру путем радио таласа да ме извијесте о времену. Када је дан миран чујемо се још у подневним и вечерњим сатима, а кад наступни кризна ситуација на вези смо стално - каже деда Миле. Додаје да од метеоролога из радарског центра добија детаљне инструкције како и када дјелује на терену.

- Чим ме обавијесте да стиже облак, ракете постављам за испаљивање и чекам погодан моменат. Из центра ми јаве координате и када их унесем ракете лансирам у облаке које имају домет до осам километара. Оне се у небу распршују, а топлина од детонације топи лед што спречава појаву града - објашњава Дудић.

Да је ова сезона једна од најтежих свједочи и директор Противградне превентиве РС Тихомир Дејановић, који каже да су од 15. априла, када је почела сезона, до сада дејствовали 35 дана и испалили 1.364 ракете.

- У посљедњих пет година по сезони смо у просјеку испаљивали 820 ракета. Ове године тај број смо већ сада премашли за око 540 ракета, а пред нама је још четири мјесеца рада - прича Дејановић и истиче да на стању имају још 1.482 ракете, што би требало бити довољно до 15. новембра, када се завршава сезона.

Према његовим ријечима, годишњи број дана са појавом града или суградице у посљедњих 18 година кретао се око 23, што је јасан показатељ да је ова година до сада далеко најтежа и најзахтјевнија за ово предузеће.  

  • Најгоре невријеме је било западно од ријеке Босне, у регијама Бањалуке и Приједора гдје смо испалили више од 750 ракета. Наши стријелци су 22. маја за неколико сати у облаке послали 192 ракете, а 5. јуна око 180. Ипак, 21. јул је био најгори јер смо имали забрану за дејствовање због авиона  па је лед нанио велику штету домаћинствима око Бањалуке - рекао је Дејановић и истакао да готово свакодневно изналазе нова рјешења како би појаву града на подручју Српске свели на минимум.

Нова метеоролошка станица

У радарском центру Противградне превентиве РС у Новој Тополи недавно је пуштена у рад нова метеоролошка станица чији ће се подаци о температури, влажности ваздуха, јачини вјетра и количини падавина моћи видјети на интернет страници Републичког хидрометеоролошког завода.

- За набавку ове савремене станице, њемачког произвођача “Ламбрехт” издвојили смо више од 10.000 евра. Настојаћемо да инсталирамо и неколико метеоролошких станица у градишком Поткозарју - рекао је Тихомир Дејановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана