Počinje obnova mosta na Drini

S. S.
Počinje obnova mosta na Drini

ZVORNIK - Izborom projektnog tima iz opština Zvornik i Mali Zvornik nastavljene su pripreme za rekonstrukciju mosta Kralja Aleksandra Karađorđevića, koji preko Drine povezuje ove dvije opštine.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović i predsjednik opštine Mali Zvornik Miodrag Lazić rekli su na konferenciji za novinare da je projektni tim formiran na osnovu Memoranduma o saradnji za realizaciju projekta rekonstrukcije ovog mosta, koji su dvije opštine potpisale u septembru prošle godine.

Za izradu projekta rekonstrukcije mosta biće potrebno više od 100.000 maraka, a koliko će koštati sama rekonstrukcija biće poznato tek poslije izrade projektne dokumentacije.

Stevanović je naglasio da ove dvije opštine neće imati novca za rekonstrukciju, pa će lobirati kod vlada Republike Srpske i Srbije da pomognu ovaj projekat, čija bi realizacija trebalo da počne u 2012. godini.

On je dodao da će nosilac tehničke podrške na rekonstrukciji mosta biti opština Zvornik, te da će prvi sljedeći korak biti raspisivanje tendera za izradu projekta rekonstrukcije.

Za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju mosta opština Zvornik je obezbijedila 60.000 maraka, a opština Mali Zvornik tri miliona dinara (oko 30.000 evra).

- Dogovoreno je da se odmah krene s izradom projektne dokumentacije, za šta bi bio angažovan beogradski Institut za projektovanje, poslije čega će biti raspisan tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova - rekao je Lazić.

On je takođe izrazio nadu da će finansiranje rekonstrukcije mosta pomoći Vlada Srbije i Vlada RS, jer opštine Mali Zvornik i Zvornik neće moći same da realizuju ovaj posao.

Istorijat

Most Kralja Aleksandra Karađorđevića izgrađen je 1929. godine sredstvima Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije i donacijama kralja Aleksandra Karađorđevića.

Po završetku gradnje, zaprežnim vozilima dovezeno je na most 30.000 tona kamena, da bi se ispitala njegova izdržljivost. Poslije 15 dana, kada se utvrdilo da je most čvrst i stabilan, kamen je podignut. Most je osveštan i otvoren u februaru 1930. godine u prisustvu njegovog veličanstva kralja Aleksandra Karađorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana