Почиње обнова моста на Дрини

С. С.
Почиње обнова моста на Дрини

ЗВОРНИК - Избором пројектног тима из општина Зворник и Мали Зворник настављене су припреме за реконструкцију моста Краља Aлександра Карађорђевића, који преко Дрине повезује ове двије општине.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић и предсједник општине Мали Зворник Миодраг Лазић рекли су на конференцији за новинаре да је пројектни тим формиран на основу Меморандума о сарадњи за реализацију пројекта реконструкције овог моста, који су двије општине потписале у септембру прошле године.

За израду пројекта реконструкције моста биће потребно више од 100.000 марака, а колико ће коштати сама реконструкција биће познато тек послије израде пројектне документације.

Стевановић је нагласио да ове двије општине неће имати новца за реконструкцију, па ће лобирати код влада Републике Српске и Србије да помогну овај пројекат, чија би реализација требало да почне у 2012. години.

Он је додао да ће носилац техничке подршке на реконструкцији моста бити општина Зворник, те да ће први сљедећи корак бити расписивање тендера за израду пројекта реконструкције.

За израду пројектне документације за реконструкцију моста општина Зворник је обезбиједила 60.000 марака, а општина Мали Зворник три милиона динара (око 30.000 евра).

- Договорено је да се одмах крене с израдом пројектне документације, за шта би био ангажован београдски Институт за пројектовање, послије чега ће бити расписан тендер за избор најповољнијег извођача радова - рекао је Лазић.

Он је такође изразио наду да ће финансирање реконструкције моста помоћи Влада Србије и Влада РС, јер општине Мали Зворник и Зворник неће моћи саме да реализују овај посао.

Историјат

Мост Краља Aлександра Карађорђевића изграђен је 1929. године средствима Министарства грађевине Краљевине Југославије и донацијама краља Aлександра Карађорђевића.

По завршетку градње, запрежним возилима довезено је на мост 30.000 тона камена, да би се испитала његова издржљивост. Послије 15 дана, када се утврдило да је мост чврст и стабилан, камен је подигнут. Мост је освештан и отворен у фебруару 1930. године у присуству његовог величанства краља Aлександра Карађорђевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана