Počinje izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu

D. Orlović, A. Janković
Počinje izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo - Novu bolnicu u Istočnom Sarajevu izgradiće i opremiti grupa "Marković invest - R.M." Laktaši i "Medikal" Mostar, koji su na tenderu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Iz Ministarstva zdravlja u petak su saopštili da će pomenuta grupa posao izgradnje i opremanja nove zdravstvene ustanove uraditi za 46,58 miliona maraka bez PDV-a.

Ističu da je u zakonom predviđenom roku tendersku dokumentaciju preuzelo 19 kompanija, a ponudu je dostavila samo jedna, koja je i izabrana za navedeni posao.

- Investitor će ugovorenu vrijednost iz predmeta nabavke isplatiti u 72 jednake mjesečne rate - saopšteno je iz ministarstva.

Riječ je o projektu "ključ u ruke", koji podrazumijeva projektovanje, pripremu lokacije za izgradnju, izvođenje svih građevinskih radova po fazama i opremanje namještajem i medicinskom opremom prema najvišim standardima. Ovim projektom obuhvaćeni su i gradnja prateće infrastrukture za funkcionisanje bolnice, kao i uspostavljanje funkcionalne cjeline sa već izgrađenim objektima. Novi objekat bolnice imaće površinu veću od 10.000 kvadratnih metara, kao i 210 bolesničkih kreveta.

Raspolagaće sa svim medicinskim specijalističkim službama, kao što su glavni operacioni blok sa dvije operacione sale, porodilište sa operacionom salom i porođajnim stolovima. Imaće i urgentni blok sa operacionom salom i laboratorijom, koji je funkcionalno uvezan sa dijagnostičkim centrom opremljenim sa oko 20 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, kao i ambulantama sa oko 20 specijalističkih konsultacija, dnevnom bolnicom i pratećom službom.

Izgradnju navedenog ambulantnog dijela bolnice, površine oko 4.000 metara kvadratnih, koji je završen u proteklom periodu finansirala je Vlada Republike Srpske.

- U okviru projekta opremanja nove bolnice Istočno Sarajevo izabrani izvođač će u roku od tri mjeseca od potpisivanja ugovora o realizaciji projekta opremiti i ovaj objekat namještajem i medicinskom opremom - naveli su iz Ministarstva.

Kada bude završena, nova bolnica Istočno Sarajevo će dugoročno opsluživati oko 120.000 stanovnika sarajevsko-romanijske, te djelimično podrinjske i hercegovačke regije i sarajevskog kantona FBiH.

Direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović kaže da ga je vijest o izboru izvođača radova veoma obradovala te da je trenutno najsrećniji čovjek u svom gradu.

- Godinama čekamo novu bolnicu i izbor izvođača radova se odužio. Sada, kad je konačno poznat, čini mi se da smo nadohvat ruke da ostvarimo naš cilj, a to je nova bolnica, koja je za mene lično, za Istočno Sarajevo, kao i za cijelu regiju veliki uspjeh - rekao je Todorović.

Dodao je da ne zna tačno kada će početi gradnja, ali da se nada da će to biti uskoro.

- Sada slijedi potpisivanje ugovora i rok od deset dana za primjedbe. Projektom je predviđeno da radovi traju 18 mjeseci, tako da se nadamo da bi bolnica trebalo da bude završena krajem iduće godine ili početkom 2019 - naveo je Todorović.

Gradnjom ove zdravstvene ustanove bliži se kraj mukama pacijenata, ali i medicinara, koji rade u oronulom objektu, koji su još prije 20 godina napravili od prostorija nekadašnjeg sanatorijuma za plućne bolesnike.

Izvođači

Vlasnik preduzeća "Marković invest - R.M." iz Laktaša Rade Marković nije krio zadovoljstvo što je izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu povjerena baš njegovoj firmi.

- Za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu biće angažovano oko 100 radnika u naredne dvije godine i daćemo sve od sebe da radovi budu završeni u roku, ako ne i prije - rekao je Marković.

Dodao je da o kvalitetu rada njegove firme najbolje svjedoče nove zgrade Univerzitetskog kliničkog centara RS i Zavoda "Dr Miroslav Zotović".

D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana