Počeo interfolk festival “Bosiljkovanje”

Srna
Počeo interfolk festival “Bosiljkovanje”

Derventa - Interfolk festival “Bosiljkovanje 2018” na kojem će nastupiti 480 učesnika iz Ukrajine, Indije, Srbije, Hrvatske i BiH, počeo je danas svečanim defileom i mini-nastupima ukrajinskog i indijskih igrača na derventskom Trgu pravoslavlja.

Ovogodišnje “Bosiljkovanje” će biti održano u tri lokalne zajednice - Šamcu, Petrovu i Derventi, u organizaciji derventskog Kulturno-umjetničkog društva mladih /KUDM/ “Bosiljak”.


“Festival je sertifikovan od Međunarodnog savjeta organizacija folklornih festivala /CIOFF/ što znači da ispunjava uslove Svjetske asocijacije za održavanje kulturnih festivala. Okupili smo brojne ansamble iz država bivše Jugoslavije, ali i iz Indije i Ukrajine”, rekla je kulturno-umjetnički rukovodilac “Bosiljka” Stana Nagradić.

Ona je dodala da je cilj održavanja ove manifestacije okupljanje svih ljudi i rasa, te predstavljanje kulture i običaja učesnika Festivala.

U BiH je drugi put član indijskog ansambla “Kalrav” Haris Patel, koji je oduševljen ljubaznošću domaćina.

“Igraćemo tradicionalnu igru iz Indije žguđaratž, po istoimenom dijelu Indije. Vaše igre su veoma lijepe i bolje su strukturisane od naših, jer mi imamo slobodne pokrete i improvizaciju, a kod vas su pokreti strogo definisani”, rekao je Patel.

Osim domaćina, na “Bosiljkovanju 2018” učestvuju i folklorni ansambl “Družba” iz Ukrajine, Viteški klub “Beli orlovi” iz Srbije, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Bosiljak” iz Hrvatske, derventski hor “Mozaik”, folklorni ansambl “Kalrav” iz Indije, Kulturno-umjetničko društvo “Stevan Štrbac” iz Srbije, banjalučki Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Hercegovac” iz Širokog Brijega, mališani derventskog Kluba za djecu “Vučko”, Kulturno-umjetničko društvo “Krnjin” iz Doboja, kao i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Koncerti će biti održani u Petrovu i Šamcu, a u nedjelju, 14. oktobra, u 19.00 časova u derventskoj Sportskoj dvorani biće održan veliki završni koncert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana