Plavo zlato zelene planine Zelengore

Radmila Đević
Plavo zlato zelene planine Zelengore

Foča - Planina Zelengora sa svim svojim jedinstvenim ljepotama i ovog ljeta jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija, ali i jedan od aduta ukupne turističke ponude Nacionalnog parka Sutjeska i opštine Foča.

Do sada je u svoje okrilje primila na hiljade turista iz svijeta, a ovih dana bila je mjesto održavanja tradicionalne manifestacije "Dani borovnice" i planinarske akcije "Jezera Zelengore".

Sa više od 2.000 metara nadmorske visine i površinom od 150 kilometara kvadratnih, kraljica među planinama, kako je uglavnom oslovljavaju, Zelengora je svim svojim posjetiocima melem za dušu, lijek za tijelo, eliksir života. Njena čista, nezagađena sredina, endemsko ljekovito bilje čini je još vrednijom.

U avgustovskim danima posebnu čar daju joj slatki plodovi borovnice, koji su je preplavili i obojili u plavo. Na jednom od svojih osam jezera, nazvanom Donje bare, ugostila je brojne Fočake, domaće i strane turiste, učesnike sedmih "Dana borovnice", darujući ih bobičastim plodovima, čija su ljekovita svojstva poznata od davnina.

- Ovdje je prelijepo, za odmor najbolje, borovnica ima, može se nabrati, ja ću ih iskoristiti za sok, liker, slatko, za jelo, za neki ljetni kolač, a neizbježne su krofne sa borovnicama. Borovnice sa Zelengore su lijek za sve - kazala je Bobica Jeličić iz Foče.

Milanka Đorem prije dvadeset godina bila je čest gost zelene planine. Danas dolazi u potragu za borovnicama, ljekovitim biljem, odmorom. Kao ljekar savjetuje mnogima boravak u planini.

- Zdravo je, ovo je vazdušna banja, dobra za sve, smiruje, relaksira, čisti i osvježava - istakla je Đoremova.

Dane plavog zlata na Zelengori svake godine začine planinari, učesnici pohoda "Jezera Zelengore". Ljubitelji planine stižu sa svih strana, iz Srbije, Slovenije, širom Srpske.

- Rodom sam iz Glamoča, ali već godinama živim u Beogradu. Tri godine dolazim na odmor u Foču, ali prvi put se susrećem sa jezerima Zelengore. Nemam riječi da vam opišem to iskustvo, samo znam da se vraćam i dogodine u ovaj zemaljski raj - istakao  je Milenko Malešević, planinar iz Beograda.

Za zelenu kraljicu čulo se i do Njemačke, čiji je turisti redovno pohode.

- Vaša zemlja je predivna, ova planina je divna, jedinstvena, imate sve što želite, a probali smo borovnice, nigdje nisu tako slatke - utisci su bračnog para Marija i Ute Bume iz Lajpciga.

Hit destinacija

U Turističkoj organizaciji opštine Foča su rekli da je Zelengora najbolje izletište i pravi ljetni hit za brojne svjetske turiste željne planinskog i avanturističkog turizma i jedinstvenog odmora.

- Upravo zato je ona najbolja za sedmu manifestaciju "Dani borovnice", koja je okupila više od 40 naših sugrađana, brojne strane goste i planinare. Borovnice su brali ručno, što znači da su naši raniji apeli beračima da se ne uništavaju urodili plodom - kazala je direktor Turističke organizacije Ljeposava Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana