Планинари први пут посјетили тајни објекат Г-3 на Великим Игриштима

Срна
Планинари први пут посјетили тајни објекат Г-3 на Великим Игриштима

Хан Пијесак - Осамдесет пет учесника другог планинарског похода "Планинарски слет - Хан Пијесак" посјетило је три атрактивне локације: Камп "Јазавичије рупе", српско војничко гробље погинулих 1914. године и "Г-3", тајни објекат ЈНА на Великим Игриштима, што је одушевило чланове 11 планинарских друштава из Српске.

На стази дугачкој 16 километара стартно мјесто био је Планински камп "Јазавичије рупе" у мјесту Мало Поље, 6,5 километара удаљен од Хан Пијеска, који је, према ријечима власника Вање Дрљића већ три године, сваке суботе, мјесто окупљања бајкера, рок музике и љубитеља природе.


Он је деветнаестогодишњи рад у својој ауто-лакирници на Хан Пијеску замијенио изградњом Кампа у природи, на својој дједовини, без ичије подршке у заједници.

"Супруга Весна, професор енглеског језика, и ја, вјечити заљубљеници у природу и у овај предиван крај уоквирен високом црногоричном шумом, одлучили смо да спојимо лијепо са корисним.

Родила се идеја да 2014. године почнемо изградњу објекта у стилу планинске куће са шест лежајева, са мањом бином за музику, ски-лифтом, неколико моторних санки за уживање на снијегу, којег овдје има у изобиљу", објашњава Дрљић.

Он додаје да ће за пар дана у функцији бити први у низу дрвених бунгалова са четири лежаја.

Власник Кампа "Јазавичије рупе" за сада не рачуна да ли се исплатило улагати у ове објекте, али се, према броју заинтересованих посјетилаца, нада да ће се посао показати као добар избор улагања у туризам.

Дрљић истиче да се у његовом необичном угоститељском објекту на надморској висини 1.150 метара већ трећу годину на "Форест кампу" од 20. до 23. јула окупља велики број бајкера из свих крајева бивше Југосавије и да су у свијету рок музике и уживања у природи "Јазавичије рупе" препознатљива локација.

Највећи проблем за сада, како каже, његовим гостима представља лош пут из правца Хан Пијеска, али напомиње да локална управа има разумијевања и редовно чисти овај правац у току зимске сезоне.

Учесници овог планинарског похода посјетили су и српско војничко гробље на Великим Игриштима.

Ту је, према ријечима Милана Јовановића из Планинарско-еколошког друштва "Височник" са Хан Пијеска, у огорченој борби окупаторске Аустроугарске војске и припадника Шумадијске дивизије, другог позива српске војске, 28. септембра 1914. године погинуло око 300 српских војника.

"У противофанзиви коју је Аустроугарска војска покренула након уласка Њемачке у рат, српска војска је, бранећи положаје од Височника, Игришта и Вран камена, водила жестоке борбе од почетка септембра до краја октобра, у којима је на три локалитета: Игришта, Вран камен и Ружина вода погинуло укупно 1.500 српских војника", наводи Јовановић.

Спомен-плоча на мјесту страдања српских војника на Игриштима подигнута је тек 25. августа 1990. године захваљујући ангажовању удружења ловаца са Хан Пијеска и мјештана Бање код Аранђеловца.

"На овом гробљу су први пут од 1990. године запаљене свијеће за душе погинулих ратника", наглашава Јовановић.

Гости Планинарско-еколошког друштва "Височник" имали су прилику да први пут на Великим Игриштима посјете некадашње ратно склониште, познато као објекат "Г-3", који је 1948. године градила ЈНА и годинама га чувала као строгу војну и државну тајну.

"Ово је највјероватније замишљено као центар везе и резервно командно мјесто за главнокомандујућег у познатом војном објекту жЦрна Ријекаж, које је углавном служило као складиште, кавих је било неколико у БиХ.

Нико сигурно не зна, због тајности података, али се претпоставља да је уложено више од 20 милијарди долара у изградњу оваквих објеката", наводи Милан Јовановић из Планинарско-еколошког друштва "Височник", говорећи гостима о значају објекта који је изграђен дубоко у земљи са просјечном температуром од пет степени Целзијусових.

Он наводи да се претпоставља да тајни објекат "Г-3" никада није потпуно довршен и да је грађен у страху од одмазде након "Титовог жнеж Стаљину".

Према подацима планинара "Височника" који су се бавили истраживањем објекта, главни ходник објекта дугачак је 504 метра и грађен тако да има подземне и бочне просторије у којима се у случају нуклеарног напада могло склонити више од 500 људи.

Планинари из Хан Пијеска тврде да је тајно склониште било опремљено савременом опремом за живот под земљом на дуже вријеме, али да је током посљедњег рата све отуђено.

Учесници планинарског похода, након успона на највишу коту Велика Игришта /1.406/, другу по висини на подручју општине Хан Пијесак, боравили су и на локалитету Видиковац, са којег се поглед пружа на све планинске висове у источном дијелу БиХ, укључујући и Велики Жеп /1.537/, највиши планински врх на Хан Пијеску.

Планинарски поход подржали су Планински камп "Јазавичије рупе", општина Хан Пијесак, Шумско газдинство "Височник", Ловачко удружење "Студена гора", као и неколико приватних предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана