Planinari na memorijalnom pohodu u znak sjećanja na Milenka Nedića

Srna
Planinari na memorijalnom pohodu u znak sjećanja na Milenka Nedića

Zvornik - Planinari iz Republike Srpske i Srbije učestvovali su danas na memorijalnom pohodu od Malog Zvornika do izletišta Radakove vode povodom dvije godine od smrti Milenka Nedića, jednog od najpoznatijih planinara sa zvorničkog područja.

Stazom dugom više od sedam kilometara prošlo je više od 120 planinara i ljubitelja prirode iz Zvornika, Malog Zvornika, Vlasenice, Bijeljine, Loznice, Vršca, Novog Sada i Beograda.


Memorijalni pohod orhanizovalo je Planinarsko društvo "Mladost" iz Zvornika, koje je 1979. godine osnovao Milan Nedić.

Nedić se skoro četiri desenije bavio planinarenjem, osvajajući najviše planinske vrhove u bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu. Bio je jedan od rijetkih planinara koji se popeo na "krov" Ararata, Elbrusa i Mon Blana.

Predsjednik Planinarskog društva "Mladost" Pero Bajić napomenuo je da je zahvaljujući Nediću obnovljen planinarski dom Radakove vode, te da u njegovu čast drugu godinu organizuju memorijalni pohod prve nedjelje u novembru.

Predsjednik Planinarskog društva "Pobeda" iz Beograda Vladimir Matković rekao je da je na memorijalni pohod stiglo više od 40 ljudi iz Beograda, te da to govori o veličini Nedićevog lika i djela.

Matković se nada da će ovaj memorijalni pohod ući u kalendar tradicionalnih akcija Planinarskog saveza Srbije.

Milenkov mlađi brat Milivoje prošle godine je u neposrednoj blizini planinarskog doma kod Radakove vode iznad Malog Zvornika podigao spomen-česmu.

"Za porodicu Nedić početak novembra je tužan, jer je 6. novembra 1992. godine na Glođanskom brdu kod Zvornika u napadu muslimanskih snaga nestao mlađi brat Miladin, čije tijelo još nije pronađeno", napomenuo je Milivoje Nedić.

On je istakao da je porodica Nedić u crkvenom dvorištu u Karakaju podigla spomen-česmu kao zadužbinu Miladinu Nediću i svim njegovim saborcima iz Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, koji su izgubili živote u proteklom ratu.

Oragnizaciju ovog memorijalnog pohoda planinara, u znak sjećanja na Milenka Nedića, koji je radio u Fabrici glinice "Birač", pomogla je kompanija "Alumina" iz Zvornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana