Plahovita Drina starog čamdžije avlija

Radoje Tasić
Plahovita Drina starog čamdžije avlija

Višegrad - Ljubiteljima zelenooke ljepotice Drine, njenih tajanstvenih virova i dubina boravak na ovoj rijeci uljepšava i čini bezbrižnijim čamdžija Ljubiša Kovačević iz sela Đurevići kod Višegrada, koji se uvijek trudi da im izađe u susret i pomogne u nevolji.

On je jedan od rijetkih brodara na Drini, na mjestu gdje je ova plahovita rijeka, prije punjenja akumulacionim jezerom Hidroelektrane "Bajina Bašta", bila najplića, gdje je bio jaz i jedini bezbjedan prelaz sa jedne na drugu obalu.

Ovdje se sa teritorije rogatičke opštine prelazilo na višegradsku, u blizini je iz izvora u stijeni kuljala voda, na njoj radio stari mlin. Preko puta, na desnoj obali ponosito su vremenu prkosile zidine srednjovjekovnog Hrtar grada.

- Naslijedio sam stare skeledžije, koje su ovdje na drvenim skelama okačenim na željezne sajle vozile stoku, robu i putnike. Danas prevozim turiste motornim čamcem, koji žele da vide šta je s one strane rijeke ili da uživaju ploveći ogledalom vode - priča Kovačević.

Ovaj susretljivi i nasmijani čamdžija pun je priča o tome kako turisti pristižu automobilima do njegovih Đurevića, "dignu ga sa kakvog seoskog posla da ih voza jezerom". Usput, kaže, kao svaki dokon svijet zapitkuju čas ovo čas ono, kao da je on, u najmanju ruku, profesor geografije ili istoričar.

- Ove godine navalilo kao nikad. Na desetine čamaca, brodića i dva velika broda svaki dan špartaju drinskim jezerom na Starom Brodu. Pridružio im se nedavno i veliki bijeli brod režisera Emira Kusturice. Valjda narod od gradske vreve bježi u šumu i na vodu, liječi živce. Pristanu uz obalu traže vode za piće, da kupe mrsa i pršute, pitaju koliko je još vožnje do Žepe - zbori Kovačević.

Dogodi se i to, kaže starina, da se nekom ribaru ili izletniku pokvari čamac nasred jezera, pa viče i doziva da mu se pomogne.

- Šta ću kud ću, batalim svoj posao, pa u čamac da mu priteknem u pomoć. Tako sam, nesvjesno, postao neki servis na vodi, šta li? - pita se Ljubiša.

Prevozio je na svom starom teretnom čamcu Ljubiša i đake dok su iz sela Stari Brod i Tatinica prelazili Drinu i išli u školu u Prelovo i Višegrad.

- Bila su to neka druga vremena. Po pet-šest đaka se ukrca u pet časova ujutro u čamac, sjeverac bije nad rijekom, djeca se šćućurila, drhću, lica im pomodrjela. Kad su veliki mrazevi u čamac sam ubacivao peć bubnjaru, da se bar malo oko nje ogriju - sjeća se čamdžija.    

Dovlačio je komšijama "namiru" iz grada, pa čak i stoku i "po par volova je znalo u čamac stati".

- Od svega mi je nateže padalo kad sam morao da učestvujem u potrazi za potopalcima, jer Drina je čudna rijeka, mnogo daje i mnogo uzima. Zna da se razbaškari u koritu, umiri i utiša, zasija zelenom bojom i primami njene zaljubljenike, ali zna da pobjesni, ražesti se, povileni i pomami, pa krši i nosi sve pred sobom - opisuje Ljubiša ćudi velike rijeke.

Za njega je Drina prostrano dvorište, jer mu je dom kraj vode. Kao i svaki dobar domaćin Ljubiša voli da mu je dvorište čisto, da u dokolici uživa u pogledu na njega, da sjedi s uživanjem u hladu stare kruške i pije jutarnju rakijicu.  

- Ali muka me spopadne kad vidim kako Drinom plovi smeće ono koje "građani" Višegrada i drugih gradova u njenom slivu bacaju u bistru vodu rijeke. Kao da mi ga u zjenice meću. Zamislite kako bi bilo da odlažem svoje smeće u tuđu avliju. A Drina je najljepša avlija svih koji je vole i uživaju u njenoj ljepoti - vajka se Kovačević.

Ovaj zaljubljenik u riječna prostranstva kivan je na ribokradice, koje mrežama u Drini uništavaju riblji fond, a u ratu su to čak činili i dinamitom.

- Uništavati prirodu to ti je kao da ubijaš dio po dio sebe samog - zaključuje priču Ljubiša, dok njegov stari motorni čamac "teretaš" lagano klizi drinskim jezerom.

"Čamdžija na Drini"

Vodenim putevima Ljubiše Kovačevića plovio je, sad već pokojni, slikar Zdravko Mandić.

Zamišljeni Mandić često je u Višegradu sjedio na obali umirene ljepotice i slikao, u ogledalu rijeke, ribare na čamcima, onako pogurene, leđima okrenute umjetniku.

Višegrađani kažu da mu je Ljubiša bio inspiracija za jednu od njegovih slika "Čamdžija na Drini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana