Плаховита Дрина старог чамџије авлија

Радоје Тасић
Плаховита Дрина старог чамџије авлија

Вишеград - Љубитељима зеленооке љепотице Дрине, њених тајанствених вирова и дубина боравак на овој ријеци уљепшава и чини безбрижнијим чамџија Љубиша Ковачевић из села Ђуревићи код Вишеграда, који се увијек труди да им изађе у сусрет и помогне у невољи.

Он је један од ријетких бродара на Дрини, на мјесту гдје је ова плаховита ријека, прије пуњења акумулационим језером Хидроелектране "Бајина Башта", била најплића, гдје је био јаз и једини безбједан прелаз са једне на другу обалу.

Овдје се са територије рогатичке општине прелазило на вишеградску, у близини је из извора у стијени куљала вода, на њој радио стари млин. Преко пута, на десној обали поносито су времену пркосиле зидине средњовјековног Хртар града.

- Наслиједио сам старе скелеџије, које су овдје на дрвеним скелама окаченим на жељезне сајле возиле стоку, робу и путнике. Данас превозим туристе моторним чамцем, који желе да виде шта је с оне стране ријеке или да уживају пловећи огледалом воде - прича Ковачевић.

Овај сусретљиви и насмијани чамџија пун је прича о томе како туристи пристижу аутомобилима до његових Ђуревића, "дигну га са каквог сеоског посла да их воза језером". Успут, каже, као сваки докон свијет запиткују час ово час оно, као да је он, у најмању руку, професор географије или историчар.

- Ове године навалило као никад. На десетине чамаца, бродића и два велика брода сваки дан шпартају дринским језером на Старом Броду. Придружио им се недавно и велики бијели брод режисера Емира Кустурице. Ваљда народ од градске вреве бјежи у шуму и на воду, лијечи живце. Пристану уз обалу траже воде за пиће, да купе мрса и пршуте, питају колико је још вожње до Жепе - збори Ковачевић.

Догоди се и то, каже старина, да се неком рибару или излетнику поквари чамац насред језера, па виче и дозива да му се помогне.

- Шта ћу куд ћу, баталим свој посао, па у чамац да му притекнем у помоћ. Тако сам, несвјесно, постао неки сервис на води, шта ли? - пита се Љубиша.

Превозио је на свом старом теретном чамцу Љубиша и ђаке док су из села Стари Брод и Татиница прелазили Дрину и ишли у школу у Прелово и Вишеград.

- Била су то нека друга времена. По пет-шест ђака се укрца у пет часова ујутро у чамац, сјеверац бије над ријеком, дјеца се шћућурила, дрхћу, лица им помодрјела. Кад су велики мразеви у чамац сам убацивао пећ бубњару, да се бар мало око ње огрију - сјећа се чамџија.    

Довлачио је комшијама "намиру" из града, па чак и стоку и "по пар волова је знало у чамац стати".

- Од свега ми је натеже падало кад сам морао да учествујем у потрази за потопалцима, јер Дрина је чудна ријека, много даје и много узима. Зна да се разбашкари у кориту, умири и утиша, засија зеленом бојом и примами њене заљубљенике, али зна да побјесни, ражести се, повилени и помами, па крши и носи све пред собом - описује Љубиша ћуди велике ријеке.

За њега је Дрина пространо двориште, јер му је дом крај воде. Као и сваки добар домаћин Љубиша воли да му је двориште чисто, да у доколици ужива у погледу на њега, да сједи с уживањем у хладу старе крушке и пије јутарњу ракијицу.  

- Али мука ме спопадне кад видим како Дрином плови смеће оно које "грађани" Вишеграда и других градова у њеном сливу бацају у бистру воду ријеке. Као да ми га у зјенице мећу. Замислите како би било да одлажем своје смеће у туђу авлију. А Дрина је најљепша авлија свих који је воле и уживају у њеној љепоти - вајка се Ковачевић.

Овај заљубљеник у ријечна пространства киван је на рибокрадице, које мрежама у Дрини уништавају рибљи фонд, а у рату су то чак чинили и динамитом.

- Уништавати природу то ти је као да убијаш дио по дио себе самог - закључује причу Љубиша, док његов стари моторни чамац "тереташ" лагано клизи дринским језером.

"Чамџија на Дрини"

Воденим путевима Љубише Ковачевића пловио је, сад већ покојни, сликар Здравко Мандић.

Замишљени Мандић често је у Вишеграду сједио на обали умирене љепотице и сликао, у огледалу ријеке, рибаре на чамцима, онако погурене, леђима окренуте умјетнику.

Вишеграђани кажу да му је Љубиша био инспирација за једну од његових слика "Чамџија на Дрини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана