Pješice od Ivanjice do Sarajeva

Sreten Mitrović
Pješice od Ivanjice do Sarajeva

Rogatica - Dragoljub Janković i Snežana Aleksić iz Ivanjice u Srbiji, koji su odlučili da pješice dođu do Sarajeva u čast mladobosanca Gavrila Principa, željni novih pustolovina, juče su stigli u Rogaticu.

Dragoljub Janković, profesor matematike i direktor Osnovne škole "Kirilo Savić" i njegova prijateljica Snežana Aleksić, inače učiteljica, kažu da su odlučili da "prošetaju" do Sarajeva u čast Gavrila Principa, jer je u ovom gradu ubio Franca Ferdinanda. Maršrutu dugu oko 230 kilometara podijelili su u devet pješačkih dana.

- Pošli smo 19. avgusta iz mog rodnog sela Kotraža, kod Ivanjice. Iz Srbije smo izašli 23. avgusta, a u Višegradu smo konačili i obišli Andrićgrad, na Drini ćupriju i ostale znamenitosti ovoga sve poznatijeg turističkog grada, koji je doživio veliki preporod - rekao je Janković.

Aleksićeva dodaje da im put do Rogatice nije bio lak.

- Koristeći regionalni i seoske puteve gotovo 40 kilometara, u Rogaticu smo došli mrtvi umorni. Zahvaljujući kontaktima putem društvenih mreža sa Turističkom organizacijom i njenim ljubaznim radnicima lako smo našli konak. Tako smo se poslije vrlo napornog dana, za koga sam imala osjećaj da je za mene posljednji na ovom putovanju, dobro odmorili i naspavali - rekla je ona.

Izbjegavajući asfaltne puteve novu maršrutu utvrdili su zajedno sa zaposlenima u Turističkoj organizaciji i planinarom Borom Brusinom.

- U Renovici, FBiH, je novo konačište, na Palama drugo i u Sarajevu treće. U Sarajevu je i dan odmora, a kući ćemo se vratiti autobusom 30. avgusta - planira Dragoljub.

Snežana je objasnila da je jedan od ciljeva ovog putovanja i upoznavanje novih krajeva i ljudi, kao i testiranje fizičke i psihičke sposobnosti za nova putovanja.

- Iako smo tek na pola puta, dosta toga smo već ostvarili. Posebno će nam ostati u sjećanju put preko Sjemeća i takoreći netaknute prirode - dodaje Snežana.

Bogoljub i Snežana poručuju da su ovakva putovanja izuzetno jeftina, a pričinjavaju ogromno zadovoljstvo.

- Daleko su zanimljivija nego boravak u velikim gradovima i "pečenje" na suncu na morskim plažama. Sve se završi sa nekoliko žuljeva na nogama i umorom do prvog spavanja - poručuju oni.

Svjetski putnik

Bogoljub je poznati avanturista. Kaže da je boravio u 83 zemlje i vidio sve i svašta. Bio je u najsjevernijem gradu Hamerfestu u Norveškoj i najjužnijem Ušuaji u Argentini. Šest godina živio je i radio u Montrealu u Kanadi, a životni mu je cilj da obiđe 100 zemalja, do čijeg ostvarenja mu je ostalo još 17.

I Snežana je dobar putnik. Već je obišla deset zemalja, sve koristeći godišnje odmore i školske raspuste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana