Пјешице од Ивањице до Сарајева

Сретен Митровић
Пјешице од Ивањице до Сарајева

Рогатица - Драгољуб Јанковић и Снежана Алексић из Ивањице у Србији, који су одлучили да пјешице дођу до Сарајева у част младобосанца Гаврила Принципа, жељни нових пустоловина, јуче су стигли у Рогатицу.

Драгољуб Јанковић, професор математике и директор Основне школе "Кирило Савић" и његова пријатељица Снежана Алексић, иначе учитељица, кажу да су одлучили да "прошетају" до Сарајева у част Гаврила Принципа, јер је у овом граду убио Франца Фердинанда. Маршруту дугу око 230 километара подијелили су у девет пјешачких дана.

- Пошли смо 19. августа из мог родног села Котража, код Ивањице. Из Србије смо изашли 23. августа, а у Вишеграду смо коначили и обишли Андрићград, на Дрини ћуприју и остале знаменитости овога све познатијег туристичког града, који је доживио велики препород - рекао је Јанковић.

Алексићева додаје да им пут до Рогатице није био лак.

- Користећи регионални и сеоске путеве готово 40 километара, у Рогатицу смо дошли мртви уморни. Захваљујући контактима путем друштвених мрежа са Туристичком организацијом и њеним љубазним радницима лако смо нашли конак. Тако смо се послије врло напорног дана, за кога сам имала осјећај да је за мене посљедњи на овом путовању, добро одморили и наспавали - рекла је она.

Избјегавајући асфалтне путеве нову маршруту утврдили су заједно са запосленима у Туристичкој организацији и планинаром Бором Брусином.

- У Реновици, ФБиХ, је ново коначиште, на Палама друго и у Сарајеву треће. У Сарајеву је и дан одмора, а кући ћемо се вратити аутобусом 30. августа - планира Драгољуб.

Снежана је објаснила да је један од циљева овог путовања и упознавање нових крајева и људи, као и тестирање физичке и психичке способности за нова путовања.

- Иако смо тек на пола пута, доста тога смо већ остварили. Посебно ће нам остати у сјећању пут преко Сјемећа и такорећи нетакнуте природе - додаје Снежана.

Богољуб и Снежана поручују да су оваква путовања изузетно јефтина, а причињавају огромно задовољство.

- Далеко су занимљивија него боравак у великим градовима и "печење" на сунцу на морским плажама. Све се заврши са неколико жуљева на ногама и умором до првог спавања - поручују они.

Свјетски путник

Богољуб је познати авантуриста. Каже да је боравио у 83 земље и видио све и свашта. Био је у најсјевернијем граду Хамерфесту у Норвешкој и најјужнијем Ушуаји у Аргентини. Шест година живио је и радио у Монтреалу у Канади, а животни му је циљ да обиђе 100 земаља, до чијег остварења му је остало још 17.

И Снежана је добар путник. Већ је обишла десет земаља, све користећи годишње одморе и школске распусте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана