Пикасо прославио Козарску Дубицу

Свјетлана Ђуричић
Пикасо прославио Козарску Дубицу

Козарска Дубица - Графика чувеног сликара Пабла Пикаса “Глава мушкарца”, која је прије четири године пронађена у Народној библиотеци у Козарској Дубици и даље привлачи велику пажњу посјетилаца ове установе.

Пикасова слика дио је легата народног хероја Бошка Шиљеговића, који је поријеклом из села Мирковац код Козарске Дубице.

Директорка дубичке Народне библиотеке Данијела Балабан казала је да је интересовање било највеће 2014. године, када је објављено да се Пикасова графика налази у Козарској Дубици, али да је ово дјело посјетиоцима увијек атрактивно.

- Често нас посјећују наши људи који раде у иностранству или туристи који су чули за графику. Интересују се да ли је слика још у библиотеци, да је није неко однио и слично - казала је Балабанова. Она је додала да је овај легат богата збирка ријетких књига са посветом, које је Шиљеговић добио.

- Садржи и графике мање познатих аутора, те више од 5.000 монографских и серијских публикација. Ту је и књига америчког државног секретара Хенрија Кисинџера “Обновљиви свијет” са посветом, разна вриједна енциклопедијска издања, плакета АВНОЈ-а, шест албума са 213 фотографија, албум са 27 поштанских маркица... Књигу са посветом Шиљеговићу је поклонио и сјевернокорејски предсједник Ким Ил Сунг - истакла је Балабанова.

Она је објаснила да је Пикасово дјело изложено у складу с прописима, обезбијеђено алармним системом, видео-надзором и сензорима, а сви заинтересовани у току радног времена могу да посјете библиотеку и погледају графику која је први пут изложена 2014. поводом обиљежавања 50 година од оснивања дубичке библиотеке.

- Наша установа је постала препознатљива не само по графици већ и по великом броју културних манифестација које организујемо - додала је Балабанова.

Чувено умјетничко дјело, које је прославило ову поткозарску општину, крило се више од 20 година у сефу библиотеке. “Глава мушкарца” настала је 15. априла 1964, у техници литографије. Библиотеци је графику 1988. поклонио некадашњи шеф кабинета предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита Бошко Шиљеговић, који је ово дјело добио управо од Пикаса на конгресу Комунистичке партије у Паризу. Шиљеговић је на том конгресу био шеф делегације СФРЈ, а Пикасо, који је био присталица комунизма, за ту прилику припремио је 1.000 примјерака графичких листова као поклон свим шефовима делегација на конгресу. Непознато је колико је од тих 1.000 примјерака сачувано у свијету. Стручњаци за умјетнине у Српској потврдили су да је ријеч о дјелу непроцјењиве умјетничке вриједности.

Вриједност

На графици “Глава мушкарца” нема сликаревог потписа, али је аутентичност потврдила историчарка умјетности и овлашћени судски вјештак Данка Дамјановић.

- Вриједност Пикасове графике немогуће је процијенити, јер је ријеч о дјелу нулте категорије. С обзиром на то да је ријеч о поклону и дијелу легата, неће се никад ни наћи на тржишту - закључила је Балабанова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана