Пијесак и со на лагеру чекају бијели покривач

Милијана Латиновић
Пијесак и со на лагеру чекају бијели покривач

Бањалука - Предузећа која широм Републике Српске зими одржавају путеве тврде да су спремно ушла у сезону и да снијег чекају са довољно механизације, соли и радника који ће се у идућих неколико мјесеци хватати у коштац са бијелим покривачем.

Сезона рада зимских служби почела је 15. новембра и трајаће до 15. марта идуће године.

Путеве на подручју Приједора, Оштре Луке, Новог Града, Костајнице, дијела градишке и бањалучке општине и ове године чистиће предузеће „Приједор путеви“.

- Набавили смо око 3.000 тона соли и довољно абразивног материјала. Више деценија се бавимо овим послом, тако да имамо довољно опреме и све је спремно за предстојећу сезону - рекао је директор овог предузећа Раденко Црногорац и додао да зимска служба овог предузећа чисти 503 километра магистралних и регионалних путева.

Шеф зимске службе у „Мркоњић путевима“ Милка Калаба каже да ово предузеће чисти снијег на 326 километара путева на територији шест општина, од Бањалуке, преко Мркоњић Града, Шипова, Рибника, Језера па све до Купреса.

- Интервенисали смо два дана прије званичног почетка сезоне. На Млиништима, према Купресу било је око двадесетак центиметара снијега. Поставили смо возила на осам пунктова и чекамо сњежне падавине - рекла је Калаба и додала да је ово предузеће обезбиједило око 4.000 тона соли и око 8.000 кубика абразивног материјала. Калаба истиче да им током сезоне највећи проблем праве сметови, којих је највише на подручју Мањаче и према Купресу, али и пут према Бањалуци уз ријеку, јер је ту честа поледица.

У „Романија путевима“, који одржавају око 700 километара путева, кажу да су набавили око 5.000 тона соли и око 8.000 кубика абразивног материјала, што ће бити довољно за зиму.

- У сезону смо ушли са довољно машина и радника - рекао је технички директор овог предузећа Драган Булошчић.

Додао ­је да се ово предузеће брине о дионицама путева у Српској на којима има највише планинских превоја, па је самим тим и њихово одржавање отежано.

У Градској управи Бањалука истичу да ће снијег на градском подручју уклањати предузећа „Чистоћа“, „Еко-еуро тим“, „Нискоградња“, док ће путеве у сеоским подручјима чистити „Козарапутеви“, „Еко-еуро тим“, „Нискоградња“ и „Голден кард“. Из Градске управе раније је саопштено да су набављене довољне количине соли, те да су појачали надзор у свим зонама, да би пратили шта извођачи раде на терену.

Обавезе грађана

На интернет страници Градске управе Бањалука објављен је водич кроз рад зимске службе, у којем су наведене и обавезе грађана.

- Грађани су обавезни да чисте снијег испред стамбених зграда, те да уклањају снијег и лед са кровова, ако представљају опасност за возила и пјешаке. Власници и корисници пословних објеката дужни су да уклањају снијег са јавних површина уз објекат, у ширини од најмање два метра - наведено је у водичу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана