Pijani pješaci teturaju dobojskim ulicama pješaci teturaju ulicom

nezavisne.com
Pijani pješaci teturaju dobojskim ulicama pješaci teturaju ulicom

Doboj - Osim pijanih vozača, sve češće saobraćaj na putevima koje pokriva Policijska uprava Doboj ugrožavaju pješaci u alkoholisanom stanju, pa su tako u avgustu uhapšena dva pješaka “pod gasom”.

“Imamo čak i pješake koji se kreću sredinom kolovoza pod dejstvom alkohola. Mi smo ranije vrlo nepopularnim mjerama uspjeli da spriječimo negativan trend koji je bio prisutan dvije godine - imali smo skoro više poginulih pješaka u saobraćaju nego vozača, što je vrlo neobično”, kaže Jovica Žigić, načelnik Sektora policije.

Ipak, i dalje najviše saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama uzrokuju pijani vozači, te je zbog vožnje pod uticajem alkohola tokom prošlog mjeseca uhapšen 31 vozač, a rekorder je “naduvao” više od tri promila.

“Evidentno je da se najviše pije i vozi u dane vikenda, tako da skoro svaki vikend imamo akcije pojačane kontrole”, navodi Žigić te dodaje da je u avgustu 217 vozača zbog toga isključeno iz saobraćaja.

U istom mjesecu je u pet saobraćajnih nesreća poginulo šest osoba: tri u Doboju, dvije u Derventi i jedna u Modriči, što je stoprocentno povećanje broja stradalih u odnosu na isti period prošle godine.

Jedan od najgorih mjeseci kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja je avgust, kaže Dmitar Vračar, načelnik Policijske uprave Doboj, i to ne samo u ovoj upravi, nego na teritoriji cijele RS.

“Ono što svakako utiče na nastupanje saobraćajnih nezgoda na našem području je frekvencija saobraćaja, naročito na magistralnom putu M17, koji vodi od graničnog prelaza Brod prema Zenici, ali isto tako imamo određeni broj saobraćajnih nesreća koje se dešavaju na regionalnim i lokalnim putevima”, kazao je Vračar te dodao da će pažnja policije biti usmjerena i na te saobraćajnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana