Петровићев ризлинг и Шкрбићев мерло побједици Дана вина у Лакташима

Срна
Петровићев ризлинг и Шкрбићев мерло побједици Дана вина у Лакташима

Лакташи - На традиционалној 15. манифестацији "Дани вина Лакташи 2018" најбољим винима проглађени су "рајски ризлинг" Богољуба Петровића из Трна у категорији бијелих вина и "мерло" Ранка Шкрбића у категорији црних вина.

Манифестацију је отворио начелник општине Ранко Карапетровић који је за Срну рекао да је пројекат обнове виноградарства у овој општини покренут прије двадесетак година кроз подстицање грађана да се баве овом дјелатношћу.

Он је навео да се та подршка огледала у набавци калема квалитених сорти винових лоза, давањем подстицаја и савјета онима који су исказали жељу да се баве виноградарством.

"Општина Лакташи је својом стратегијом предвидјела туризам као један од праваца развоја, а туризам не иде без гастрономске понуде - хране и вина. Ми већ имамо двадесетак винара који се баве овом дјелатношћу, као основном или допунском", навео је Карапетровић.

Према његовим ријечима, у овом крају заступљене су сорте "шардоне", "рајски ризлинг", "мерло", "бургундац", "каберне", а од старих сорти које су још сачуване из времена док је на овим просторима живио значајан број припадника италијанске националне мањине најзаступљенија је сорта "гаме".

Оцјењивање вина обављено је синоћ, а један од судија, Слободан Јовић, пензионисани професор земунског Пољопривредног факултета рекао је Срни да у стварању квалитета произведених вина на овом подручју има помака и "солидних вина".

"Нарочито ме радује што има тих вина која су овде произведена, од грожђа које је овде узгајано и то даје наду да се овде могу правити добра вина која носе печет овог краја. На овоме треба даље радити и давати подршку људима који се овом дјелатношћу баве", навео је Јовић.

Овогодишњи побједник Богољуб Петровић рекао је да је његово вино произведено у "Гламочанима на врх брда".

Напомињући да је у Трн дошао прије двадесетак година из Далмације, Поповић који је и један од оснивача ове манифестације, навео је да је искуства у виноградству из краја из кога потиче пренио у садашње мјесто живљења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана