Petrovdanski dani od 7. do 12. jula

Srna
Petrovdanski dani od 7. do 12. jula

Srebrenica - U Srebrenici će od 7. do 12. jula biti održana Memorijalna kulturno-sportska i humanitarna manifestacija "Petrovdanski dani" koja se organizuju u znak sjećanja na 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

Prema programu manifestacije, koji je danas usvojio Organizacioni odbor, u subotu, 7. jula, biće održana sportska takmičenja, a zvanično otvaranje planirano je za nedjelju, 8. juli, kada će biti prikazan dokumentarni film "Zločin bez kazne" o stradanju Srba u srednjem Podrinju.


Ove godine program manifestacije je bogatiji nego prethodnih i sastoji se od većeg broja sportskih takmičenja, promocija knjiga i prikazivanja dokumentarnih filmova o stradanju Srba.

Biće organizovani i drugi kulturni sadržaji, te akcija dobrovoljnog davanja krvi, posjete porodicama poginulih i zarobljenih, a biće uručena i skromna pomoć ugroženim demobilisanim borcima.

Manifestacija će biti završena na Petrovdan, 12. jula, kada će, nakon Svete liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju gdje će biti služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 69 srpskih civila i vojnika ubijenih i poginulih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Na Petrovdan te godine brojne muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a 22 zarobile.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja stradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da se narednih dana obilježavaju godišnjice stradanja srpskog i bošnjačkog naroda u ovom mjestu i pozvao stanovnike na dostojanstvo i da obilježavanja proteknu kao i prethodnih godina kako dolikuje komemoracijama - mirno i uz poštovanje svih žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana