Petogodišnja plivačica Lidija Bajčetić od treće godine u bazenu ruši rekorde

Danijela Stokanić
Petogodišnja plivačica Lidija Bajčetić od treće godine u bazenu ruši rekorde

Trebinje - Prsni, leđni, slobodni i leptir samo su neki od stilova plivanja koje je petogodišnja Trebinjka Lidija Bajčetić savladala još prije dvije godine, a zahvaljujući kojima danas osvaja prva mjesta i plijeni pažnju publike.

Za ovu djevojčicu, koja će početkom decembra napuniti šest godina, u Trebinju kažu da je "čudo od djeteta". Iako je najmlađa plivačica u istoriji Plivačkog vaterpolo kluba Leotar, u stopu prati svoje starije drugare, sa kojima ide na takmičenja i treninge. Ponosna je vlasnica zlatnog pehara, tri zlatne i dvije bronzane medalje. Najviše voli da pliva, kaže, leđno i kraul, dok sa starta skače bez straha.

- Moji omiljeni treneri su Sanja i Zaga, a jako volim i ostale. Svi oni me uče kako da budem još brža. Volim ih zato što uvijek pričaju sa mnom pred trku i vjeruju u mene, kao i moja mama - kazala je Lidija, koja je đak prvak.

Osim plivanja, njena majka Dragana s ponosom kaže da Lidija ide i na kurs engleskog jezika, te da sve stiže i ništa joj nije teško, pa ni da zimi na treninge redovno odlazi u Herceg Novi, jer Trebinje nema zatvoreni bazen.

- Na plivanje je krenula sa starijim bratom, koji je takođe među boljim u svojoj generaciji. Sve slobodno vrijeme posvećujem njima, možda je i to uticalo da budu svestrani i uspješni - kazala je Dragana.

Dodala je da njeni mališani slobodno vrijeme ne provode uz računare i telefone, nego napolju sa drugarima.

- Lidija je na Zlatiboru osvojila medalju, a takmičila se sa djecom starijom od nje i po četiri godine. Nemam riječi kojom bih opisala osjećaj dok ih oboje gledam kako se takmiče i pobjeđuju. Suze mi krenu od sreće, jer znam koliko truda ulažu - kazala je Dragana.

Jedan od Lidijinih trenera Branislav Krivoglav kaže da je ova djevojčica u školu plivanja došla sa dvije i po godine, u veliki bazen čak nije bila ni prešla a već je sa starijim plivačima krenula put Herceg Novog da trenira.

- Sa tri godine je učestvovala na prvom takmičenju u Kotoru, gdje je osvojila zlatni pehar. Poslije toga nije bilo takmičenja a da naša Lidija nije učestvovala i osvojila nagradu - kazao je Krivoglav.

Dodao je da Lidija plijeni pažnju na svim takmičenjima.

- Ona kad pliva nastane tišina, publika i plivači zaćute. Svi stoje i čekaju da ispliva, nakon čega uslijedi gromoglasni aplauz i divljenje - opisao je Krivoglav.

Kad je najavljuju za takmičenje, ističe Krivoglav, na razglasu kažu da je u pitanju najmlađi takmičar.

- Ne znam da li ijedan klub u BiH i Srbiji ima mlađeg takmičara. S obzirom na godine, Lidija na takmičenjima još nema svoju kategoriju, tako da pliva sa svima - kazao je on.

Potencijal

U malenoj Lidiji Bajčetić njen trener Branislav Krivoglav vidi veliki potencijal. Za deset godina ona će, prema njegovim riječima, biti ponos Srpske.

- Plivala je leđni stil dok je gotovo nisam mogao ni razumjeti šta hoće. Kad sam je pitao koji stil pliva znala je reći: "Jeđa, jeđa" - ispričao je Krivoglav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana