Петогодишња пливачица Лидија Бајчетић од треће године у базену руши рекорде

Данијела Стоканић
Петогодишња пливачица Лидија Бајчетић од треће године у базену руши рекорде

Требиње - Прсни, леђни, слободни и лептир само су неки од стилова пливања које је петогодишња Требињка Лидија Бајчетић савладала још прије двије године, а захваљујући којима данас осваја прва мјеста и плијени пажњу публике.

За ову дјевојчицу, која ће почетком децембра напунити шест година, у Требињу кажу да је "чудо од дјетета". Иако је најмлађа пливачица у историји Пливачког ватерполо клуба Леотар, у стопу прати своје старије другаре, са којима иде на такмичења и тренинге. Поносна је власница златног пехара, три златне и двије бронзане медаље. Највише воли да плива, каже, леђно и краул, док са старта скаче без страха.

- Моји омиљени тренери су Сања и Зага, а јако волим и остале. Сви они ме уче како да будем још бржа. Волим их зато што увијек причају са мном пред трку и вјерују у мене, као и моја мама - казала је Лидија, која је ђак првак.

Осим пливања, њена мајка Драгана с поносом каже да Лидија иде и на курс енглеског језика, те да све стиже и ништа јој није тешко, па ни да зими на тренинге редовно одлази у Херцег Нови, јер Требиње нема затворени базен.

- На пливање је кренула са старијим братом, који је такође међу бољим у својој генерацији. Све слободно вријеме посвећујем њима, можда је и то утицало да буду свестрани и успјешни - казала је Драгана.

Додала је да њени малишани слободно вријеме не проводе уз рачунаре и телефоне, него напољу са другарима.

- Лидија је на Златибору освојила медаљу, а такмичила се са дјецом старијом од ње и по четири године. Немам ријечи којом бих описала осјећај док их обоје гледам како се такмиче и побјеђују. Сузе ми крену од среће, јер знам колико труда улажу - казала је Драгана.

Један од Лидијиних тренера Бранислав Кривоглав каже да је ова дјевојчица у школу пливања дошла са двије и по године, у велики базен чак није била ни прешла а већ је са старијим пливачима кренула пут Херцег Новог да тренира.

- Са три године је учествовала на првом такмичењу у Котору, гдје је освојила златни пехар. Послије тога није било такмичења а да наша Лидија није учествовала и освојила награду - казао је Кривоглав.

Додао је да Лидија плијени пажњу на свим такмичењима.

- Она кад плива настане тишина, публика и пливачи заћуте. Сви стоје и чекају да исплива, након чега услиједи громогласни аплауз и дивљење - описао је Кривоглав.

Кад је најављују за такмичење, истиче Кривоглав, на разгласу кажу да је у питању најмлађи такмичар.

- Не знам да ли иједан клуб у БиХ и Србији има млађег такмичара. С обзиром на године, Лидија на такмичењима још нема своју категорију, тако да плива са свима - казао је он.

Потенцијал

У маленој Лидији Бајчетић њен тренер Бранислав Кривоглав види велики потенцијал. За десет година она ће, према његовим ријечима, бити понос Српске.

- Пливала је леђни стил док је готово нисам могао ни разумјети шта хоће. Кад сам је питао који стил плива знала је рећи: "Јеђа, јеђа" - испричао је Кривоглав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана