Пестициди пронађени у 2,5 одсто прегледаних узорака хране

ATV
Пестициди пронађени у 2,5 одсто прегледаних узорака хране

Бањалука - Агенција за безбједност хране БиХ провела је у прошлој години контролу остатака пестицида у и на храни биљног поријекла и утврдила да су од укупно 195 анализираних узорака четири или 2,05 одсто садржавали остатке пестицида у концентрацији изнад прописане максимално дозвољене количине.

Остаци пестицида у концентрацији изнад прописане пронађени су на два узорка стоног грожђа из увоза, те по једном узорку култивисаних гљива и шљиве из домаће производње.

За остале анализиране узорке, који чине 98 одсто анализираних узорака, утврђено је да не садрже остатке пестицида или их садрже у траговима који су у дозвољеним границама.

Процјеном ризика утврђено је да је мало вјероватно да дуготрајна и краткотрајна изложеност утврђеним концентрацијама пестицида представља ризик за јавно здравље, те се ризик од изложености потрошача остацима пестицида путем испитиваних производа може сматрати ниским.

У оквиру Програма контроле остатака пестицида у и на храни биљног поријекла контроли је било подвргнуто 105 узорака воћа, 70 узорака поврћа и 20 узорака осталих категорија хране – воћне каше за дјецу на бази поврћа, пшеница у зрну/пшенично брашно и култивисане гљиве.

Обухваћено је било укупно 20 врста производа међу којима и пет кључних извозних производа биљног поријекла из БиХ – крушка, јабука, шљива, корнишони и малина.

Када је ријеч о поријеклу узорака, 109 или 56 одсто анализираних узорака поријеклом је из БиХ, док је 86 или 44 одсто из увоза.

Не рачунајући узорке који су садржавали остатке пестицида у концентрацији изнад прописане максимално дозвољене количине, код 60 узорака пронађени су остаци пестицида у дозвољеним границама, а код 131 узорка нису утврђени остаци пестицида.

Из Агенције за безбједност хране наводе да прописана максимално дозвољена количина пестицида не представља границу изнад које је храна опасна по здравље потрошача, јер су прописане вриједности постављене вишеструко ниже од стварних концентрација пестицида опасних по здравље потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана