Пером и кистом дочарали шта им значи Српска

Љиљана Алексић
Пером и кистом дочарали шта им значи Српска

Бијељина - Да млади нараштаји имају свијест о значају Српске, показао је и конкурс организован у Бијељини о теми “Републико Српска, у срцу те носим, тобом се поносим”, а ученици су пером и кистом дочарали шта им значи њихова Република.

На конкурс Градске борачке организације пристигло је чак 220 литерарних и ликовних радова о Републици Српској, а они најбољи награђени су на свечаности која је одржана у Центру за културу “Семберија”.

Предсједник Комисије за организовање 12. конкурса Ђорђе Пајић рекао је да су о Републици Српској писали ђаци из 16 основних школа у регији.

- Ова манифестација почела је прије 12 година на иницијативу неколико чланова Предсједништва Борачке организације у Бијељини. Сваке године обезбиједимо вриједне награде за ученике, а они су све активнији када је ријеч о стварању на ову тему - навео је Пајић.

За најбољи литерарни и ликовни рад о Српској изабрани су радови Анастасије Ранкић из Братунца и Марка Станишића из Бијељине.

- Јако сам срећна јер већ двије године активно радим на ову тему. Прошле године сам освојила такође прво мјесто на републичком такмичењу. Моја порука је да сви треба да волимо нашу Републику и отаџбину - рекла је Анастасија. Њен друг Марко је ученик Основне школе “Ћирило и Методије” у Главичицама и веома је поносан на своју награду.

- Цртао сам грб Републике Српске и то на дан када је прослављала своју крсну славу - рекао је овај ученик који је награду освојио и прошле године.

Награде за литерарне радове освојиле су и Ивона Радман из бијељинског насеља Јања и Наташа Лека из Братунца, док су друго и треће мјесто у конкуренцији ликовних радова освојиле Марина Колунија из Братунца и Ирина Пејић из Зворника.

- Шта је отаџбина? Запитате ли се понекад? Неки ће рећи, то је држава у којој живимо, други то је Република у којој живимо, а моја дефиниција отаџбине је сасвим другачија. Отаџбина је мјесто у срцу, мислима, сјећањима - прочитала је Ивона Радман дио из награђеног рада.

На овогодишњој манифестацији шесторо награђених ученика добило је десетодневно љетовање посредством Јавног фонда за дјечију заштиту РС у оквиру пројекта “Социјализација дјеце РС”.

Ријеч је о традиционалној манифестацији уочи крсне славе Борачке организације Републике Српске, 14. фебруара.

- Циљ је да младима у Српској укажемо на значај нашег учешћа у рату и настанка Српске - рекао је предсједник Борачке организације у Бијељини Миодраг Стевановић. Учесници конкурса и представници Борачке организације прије почетка манифестације посјетили су и спомен-собу која се налази у оквиру бијељинског Музеја Семберије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана