Penzioner iz Višegrada brži od Gugla

Radoje Tasić
Penzioner iz Višegrada brži od Gugla

Višegrad - Jedan od najpoznatijih srpskih zdravičara Dragoljub Stojanović (69) iz Višegrada ima gotovo nevjerovatno pamćenje, te kao od šale može da zapamti na hiljade brojeva, pojmova i imena.

Za ovog ljubitelja tradicije, koji je rođen u Goraždu, kažu da je živa enciklopedija, a kada je riječ o zdravicama, nema mu ravnog, pa je i na 50. saboru trubača u Guči osvojio titulu najboljeg zdravičara. Njegovi sugrađani u šali kažu da je brži i od "Gugla".

- Znam napamet i u svakom trenutku mogu da ih kažem, odrecitujem, više od 300 zdravica koje se koriste u različitim prilikama na svečanostima, posebno vjerskog karaktera - kaže Stojanović.

Pored zdravica, Dragoljub zna i imena, prezimena, godine rođenja i smrti 80 srpskih svetitelja.

- Prvi je bio Simeon Mirotočivi, otac Svetog Save, a posljednji, pojedinačni je Simeon Dajbavski - objašnjava Stojanović i počinje da govori njihova imena.

Stojanović kaže da je na prestolu bilo 40 rimskih, 86 vizantijskih, 27 ruskih careva i 36 turskih sultana, a spreman je da ih nabroji kao da čita iz neke knjige. Kaže da je stolovalo ukupno 16 ruskih patrijarha, prvi je bio Jov, a sadašnji je Kiril.

Pravu zbrku Stojanović je napravio kad je u Muzeju u Istanbulu kustos nabrajao imena turskih sultana, a on ga je ispravio, jer je pogriješio imena i godine na vlasti njih dvojice.

- Začudio se kad sam mu "izdeklamovao" napamet sva imena sultana. Posebno mu je bilo interesantno što sam Srbin, a poznajem  otomansku istoriju - objašnjava Stojanović.

Zapamtio je Dragoljub i imena 45 srpskih patrijarha.

- To su Joanikije, Sava Četvrti, Jefrem, Špiridon, Danilo Treći, Savo Četvrti, Danilo Četvrti, Kirilo, Nikon, Teofan, Nikodin Drugi, Arsenije Drugi. Godine 1557. obnovljena je Pećka patrijaršija i prvi patrijarh je bio Makarije Sokolović, a onda iz familije Sokolović slijede Antonije, Gerasim, Savatije, Nikanor… - nabraja Stojanović u dahu.

Godine 1766. ukinuta je Pećka patrijaršija i obnovljena 1920.

- Od tada su patrijarski bili Dimitrije Popović, Varnava Rosić, Gavrilo Dožić, Vikentije Prodanov, German Đerić, Pavle Stojčinović i sadašnji Irinej Gavrilović - dodaje Stojanović.

Priča da ni njemu nije jasno kako može da zapamti toliko imena. Kaže da ponekad "vidi" u mislima ispisana imena po redoslijedu ili jednostavno jednom ili više puta pročita nešto i sve to zapamti.

Čuveni zdravičar je predsjednik SKPD "Prosvjeta" u Novom Goraždu, a na čelu je i Pjevačkog društva "Sveti Đorđe".

Sveto pismo u brojkama

Moć svoje memorije Dragoljub Stojanović pokazuje kad počne da priča o Svetom pismu u brojkama.

- U svetim liturgijama Sveto pismo pominje se 8.467 puta, od toga u Liturgiji Jovana Zlatoustot 5.183 puta, večernjoj službi 1.453, jutarnjoj 662, pređeosvećenim darovima 429, a u Liturgiji Vasilija Velikog 740 puta - dodaje Stojanović.

Ističe da se ime Isusa Hrista u Svetom pismu pominje 529 puta, a riječ "amin" u svetoj liturgiji je pomenuta 72 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana