Пензионер из Вишеграда бржи од Гугла

Радоје Тасић
Пензионер из Вишеграда бржи од Гугла

Вишеград - Један од најпознатијих српских здравичара Драгољуб Стојановић (69) из Вишеграда има готово невјероватно памћење, те као од шале може да запамти на хиљаде бројева, појмова и имена.

За овог љубитеља традиције, који је рођен у Горажду, кажу да је жива енциклопедија, а када је ријеч о здравицама, нема му равног, па је и на 50. сабору трубача у Гучи освојио титулу најбољег здравичара. Његови суграђани у шали кажу да је бржи и од "Гугла".

- Знам напамет и у сваком тренутку могу да их кажем, одрецитујем, више од 300 здравица које се користе у различитим приликама на свечаностима, посебно вјерског карактера - каже Стојановић.

Поред здравица, Драгољуб зна и имена, презимена, године рођења и смрти 80 српских светитеља.

- Први је био Симеон Мироточиви, отац Светог Саве, а посљедњи, појединачни је Симеон Дајбавски - објашњава Стојановић и почиње да говори њихова имена.

Стојановић каже да је на престолу било 40 римских, 86 византијских, 27 руских царева и 36 турских султана, а спреман је да их наброји као да чита из неке књиге. Каже да је столовало укупно 16 руских патријарха, први је био Јов, а садашњи је Кирил.

Праву збрку Стојановић је направио кад је у Музеју у Истанбулу кустос набрајао имена турских султана, а он га је исправио, јер је погријешио имена и године на власти њих двојице.

- Зачудио се кад сам му "издекламовао" напамет сва имена султана. Посебно му је било интересантно што сам Србин, а познајем  отоманску историју - објашњава Стојановић.

Запамтио је Драгољуб и имена 45 српских патријарха.

- То су Јоаникије, Сава Четврти, Јефрем, Шпиридон, Данило Трећи, Саво Четврти, Данило Четврти, Кирило, Никон, Теофан, Никодин Други, Арсеније Други. Године 1557. обновљена је Пећка патријаршија и први патријарх је био Макарије Соколовић, а онда из фамилије Соколовић слиједе Антоније, Герасим, Саватије, Никанор… - набраја Стојановић у даху.

Године 1766. укинута је Пећка патријаршија и обновљена 1920.

- Од тада су патријарски били Димитрије Поповић, Варнава Росић, Гаврило Дожић, Викентије Проданов, Герман Ђерић, Павле Стојчиновић и садашњи Иринеј Гавриловић - додаје Стојановић.

Прича да ни њему није јасно како може да запамти толико имена. Каже да понекад "види" у мислима исписана имена по редослиједу или једноставно једном или више пута прочита нешто и све то запамти.

Чувени здравичар је предсједник СКПД "Просвјета" у Новом Горажду, а на челу је и Пјевачког друштва "Свети Ђорђе".

Свето писмо у бројкама

Моћ своје меморије Драгољуб Стојановић показује кад почне да прича о Светом писму у бројкама.

- У светим литургијама Свето писмо помиње се 8.467 пута, од тога у Литургији Јована Златоустот 5.183 пута, вечерњој служби 1.453, јутарњој 662, пређеосвећеним даровима 429, а у Литургији Василија Великог 740 пута - додаје Стојановић.

Истиче да се име Исуса Христа у Светом писму помиње 529 пута, а ријеч "амин" у светој литургији је поменута 72 пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана