Пећинско благо и стећци из Рогатице отишли у свијет

С. М.
Пећинско благо и стећци из Рогатице отишли у свијет

Рогатица - Стећци и пећине који красе општину Рогатица нашли су се у објективима љубитеља фотографије који су у оквиру пројекта "Трагом душе" минулог викенда овјековјечили њихове љепоте.

Ријеч је о међународној уређивачкој радионици на тему "Природна и непокретна културно-историјска добра у општини Рогатица", коју је организовала Викимедијална заједница РС. Координатор пројекта Бојана Подгорица је казала да је циљ радионице да се домаћој и свјетској јавности представе природна и културно-историјска добра.

- Фотографисана је пећина Говјештица за коју су спелеолози из Италије лани утврдили да је најдужа у Српској и БиХ и пећина Бања стијена. Обје обилују предивним пећинским благом  - казала је Подгорица и додала да је у Бања стијени чувено пећинско млијеко, а у Говјештици људски скелети за које је утврђено да потичу из краја 12. и 13. вијека нове ере.

У припреми радионице фотографисан је и локалитет Борак на коме је некропола са више од 220 стећака која је проглашена националним спомеником БиХ са приједлогом да уђу и у круг заштићених УНЕСКО-ових споменика културе.

Све што је фотографисано наћи ће се на уређивачкој радионици и бити доступно љубитељима природних и културних богатстава из цијелог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана