Пчеларима коначно пуно саће

Анита Јанковић-Речевић
Пчеларима коначно пуно саће

Бањалука - Након неколико изузетно лоших година, пчелари у Српској коначно би могли стати на зелену грану захваљујући саћу пуном меда и пчелама радилицама које ове сезоне вриједно сакупљају полен.

Лоши временски услови у периоду медобрања претходних година драстично су смањили производњу меда на подручју Српске, али ове сезоне ситуација је далеко повољнија, па произвођачи већ сада меда имају у изобиљу, због чега се надају да ће због тога вратити новац који су улагали током протеклих лоших сезона.

Предсједник Савеза удружења пчелара РС Радивоје Максимовић каже да се на подручју око ријеке Саве приноси крећу од 25 до 30 килограма по кошници, а у Херцеговини око 20 килограма.

- Пчелари из Требиња, Љубиња, Билеће и Берковића су задовољни првим дијелом сезоне, а Семберци и Мајевичани су, такође, имали доста добре приносе. На подручју око ријеке Дрине багрем је дао одличне резултате, као и липа и неке друге биљке. Задовољавајућа ситуација је и у Крајини, као и добојској и поткозарској регији - навео је Максимовић.

Пчелар из Требиња и предсједник Скупштине Савеза пчелара РС Обрад Нинковић каже да је ова година за херцеговачке пчеларе најбоља у посљедњој деценији.

- Приноси се крећу око 20 килограма и надамо се доброј паши и у остатку сезоне. Година је веома медоносна, а на нашу срећу, није било ни пчелињих болести - рекао је Нинковић и додао да добри приноси засигурно неће утицати на пад цијене меда, који у Херцеговини у просјеку кошта око 18 КМ по килограму, док је у осталом дијелу РС цијена око 15 КМ.

Пчелар из Шамца Светозар Евђић веома је задовољан сезоном.

- Лани су приноси били пет килограма по друштву, а ове године сам на првом врцању имао 20 килограма меда изузетног квалитета. Очекујем да ништа лошије неће бити ни у другом врцању - рекао је Евђић.

И за Душана Милуна из Чађевице ова година је изразито медоносна. Његових 270 пчелињих друштава произвело је око пет тона багремовог и цвјетног меда.

- Почетак прољећа је био баш онакав какав ми пчелари прижељкујемо. Багремова испаша је била успјешна 80 одсто, а приноси су били између 17 и 20 килограма по кошници. Пчеле су сада на испаши, а ако се вријеме прољепша, приноси би могли бити изнад свих очекивања - истиче Милун и додаје да је са сваким новим килограмом у плусу.

Пуним саћем ове сезоне не могу се похвалити произвођачи на Романији због киша које су омеле пчелињу пашу, па се приноси крећу од пет до десет килограма меда по кошници.

Предсједник соколачког Удружења пчелара “Гласинац” Славиша Марић истиче да је сезона почела добро, али да је ружно вријеме крајем прољећа и почетком љета утицало да ливадског меда буде врло мало.

Лажни мед

Радивоје Максимовић истиче да су и даље актуелни проблеми у вези са лажним медом, наводећи да се на тржишту смањују количине патвореног меда захваљујући доброј сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и контролама инспектора.

- Ријеч је о меду углавном увезеном из Кине и неких других земаља, који је веома ниског квалитета. У БиХ су постојале и фирме које су производиле патворени мед тако што су сирупима додавали одређене боје - поручио је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана