Пчеларима из Челинца одштета и за нерегистроване кошнице

Милијана Латиновић
Пчеларима из Челинца одштета и за нерегистроване кошнице

Бањалука - Пчелари у Републици Српској којима је дивљач уништила кошнице упркос томе што су предузели све мјере заштите, имају право на надокнаду штете иако нису регистровали пчелиња газдинства.

Потврђује то и одлука бањалучког Окружног суда који је пресудио у корист пчелара Слободана Џомбића из Челинца, коме је мрки медвјед прије четири године разбацао и поломио пет кошница са наставцима.

Џомбић је од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС тада затражио надокнаду штете од 517 марака коју је процијенила комисија, али је његов захтјев одбијен јер није био уписан у евиденцију пчелара.

Џомбић је тада казао да о упису у регистар прије штете која је настала у његовом пчелињаку није ни размишљао, те да од државе не тражи ни субвенцију нити било какву помоћ већ само своју изгубљену добит.

Он је тада тужио ресорно Министарство, али је Основни суд у Котор Варошу одбио његов захтјев. Окружни суд у Бањалуци прије неколико дана је уважио жалбе оштећеног пчелара и побио првостепену пресуду. Одлуком Окружног суда Министарство пољопривреде треба да исплати Џомбићу 6.667 КМ.

Адвокат који је заступао Џомбића у овом поступку Жељко Бубић каже да се у поступку држао тезе да његов клијент треба да добије надокнаду штете без обзира на то да ли је био регистрован или не. 

- Сматрам да је Окружни суд Бањалука донио правилну и закониту одлуку. Једноставно је подржао став да свака штета која је причињена треба да се надокнади у складу са законским рјешењима. То је и сада случај и очекујем да се приступи извршавању ове судске одлуке без поговора. То би онда био окончан предмет - рекао је Бубић.

Додаје да је ово добар примјер свим пчеларима широм РС да знају да имају право да траже одштету, иако нису регистровани.

- Многи пчелари чији су пчелињаци били на удару дивљачи у протеклом периоду не усуђују се да поднесу тужбу зато што нису регистровани и тако остају на губитку. Ова пресуда је правоснажна и рок за исплату штете је 30 дана - рекао је Бубић и додао да је већ упутио захтјев за исплату ресорном Министарству.

У Министарству пољопривреде потврдили су да су јуче примили пресуду бањалучког Окружног суда.

- Основни суд је претходно био пресудио другачије. Правници ће размотрити пресуду да виде на основу чега је сада донесена другачија одлука и у складу с тим ћемо одлучити о евентуалној жалби - навели су из Министарства.

Заштита пчела

Законом о пчеларству РС прописано је да је пчелар дужан да обезбиједи све потребне мјере ради спречавања приступа домаћих и дивљих животиња пчелињаку.

- Пчелар је дужан да постави пчелињак тако да пчеле не сметају сусједима, пролазницима, другим пчеларима, домаћим животињама и јавном саобраћају - наводи се у закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана