Pašnjacima krstare stada od 490.000 ovaca

 Pašnjacima krstare stada od 490.000 ovaca 19.09.2017 16:04 | Milijana Latinović

Banjaluka - Ovčarstvo u Republici Srpskoj, poslije stagnacije za vrijeme rata, ponovo je posljednjih godina uhvatilo zamajac i prepoznato kao dobra šansa za zaradu, o čemu svjedoči 490.000 grla u stadima širom zemlje.

Pašnjaci rasprostranjeni po obroncima Vlašića podstakli su mnoge stanovnike ovog kraja da se okrenu ovčarstvu i pravljenju ovčijeg sira po receptima koje su pažljivo čuvali njihovi preci. Da se radi o unosnom poslu, najbolje govori podatak da je za kilogram ove delicije potrebno izdvojiti od osam do 25 KM.

- Na području Imljana u opštini Kneževo imamo oko 3.000 ovaca rase vlašićka pramenka. Uglavnom proizvodimo sir za domaće tržište, kako su i naši starosjedioci radili vijekovima - kazao je predsjednik Udruženja ovčara RS Željko Marić, koji uz ostale članove porodice brine o stadu od 750 ovaca.

Od uzgoja ovaca se, ističe, može lijepo živjeti, ali uz mnogo uloženog truda.

- Nije lako biti pastir, ali kad čovjek voli prirodu i životinje, ništa mu ne pada teško. Šteta je što se mladi više ne odlučuju za život na selu, svi samo gledaju da se dočepaju kancelarije i fotelje - kazao je Marić.

Među ovčarima kneževskog kraja je i Rodoljub Banović iz sela Vlatkovići, čije stado broji 250 ovaca, a u narednom periodu planira da taj broj udvostruči.

- Brat i ja smo ostali na selu i posvetili se stočarstvu. Teško je i naporno, ali se trud isplati. Ljeti ovce čuvamo po livadama podno Vlašića, a kako se zima primiče, spuštamo se prema Gradišci i Srpcu i tamo ostajemo sve dok se snijeg ne zabijeli - rekao je Banović.

Među rijetkim ovčarima sa područja opštine Kotor Varoš je Ilija Janković iz Novog Sela, sa stadom od 200 ovaca. Godinama unazad stočarstvo je osnovni izvor prihoda u njegovoj porodici, a još kao dječak je, kaže, ustajao čim prvi pijetlovi najave zoru i s djedom tjerao ovce u ispašu.

- Nekad je u svakom domaćinstvu uzgajana stoka, a sad imamo desetak ovčara u našem selu. Ova godina je bila teška, a kako ćemo zimu prezimiti, ne znam. Hrane za ovce ima malo, suša je uništila kukuruz, a sunce spržilo travu - rekao je Janković.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da s ciljem unapređenja uslova uzgoja autohtonih pasmina ovaca pripremaju program očuvanja genetičkih resursa iz oblasti stočarstva.

- U ovčarstvu Srpske najzastupljeniji su sojevi pramenke i to vlašićka, kupreška i hercegovačka, a veličina stada kreće se od 20 do 1.300 grla - istakli su u ministarstvu i dodali da podstiču 378 uzgajivača koji imaju više od 100 grla u stadu.

Izložba

Udruženje ovčara RS u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS organizovalo je u nedjelju šestu regionalnu izložbu ovaca pod nazivom "Obronci Vlašića 2017" u Petrovom polju. Na izložbi se okupilo 13 izlagača ovaca, 11 iz opštine Kneževo i dva iz Kotor Varoša.

Rase ovaca koje se uzgajaju u RS

- Pramenka (90 odsto ukupnog broja ovaca):

- vlašićka

- hercegovačka

- kupreška

- Solčavsko-jezerska

- Virtemberg

- Teksel

- Il de Frans

- Istočnofrizijska

- Romanovska

- Safolk

- Šarola© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica