Пасарелом преко Требишњице до предивног шеталишта

Агенције
Пасарелом преко Требишњице до предивног шеталишта

Требиње - Група младих инжењера из Требиња представила је рјешење како да Малу и Велику поточину споји са Старим градом, а да при том грађани не морају прелазити преко улице него да све вријеме ходају шеталиштем.

Инжењери кажу да је њихова идеја да се уз изградњу шеталишта уз Малу и Велику поточину, од Растока до Отока, изгради и пасарела преко стубића на Требишњици, што би омогућило да Требињци, али и бројни туристи имају јединствену руту да обиђу један под наљепших дијелова града.

Архитекта Јован Ковачина каже да је одлучио да са својим колегама инжењерима сагледа могућност да се постојећи стубићи на Требишњици, који спајају Растоке и Брегове, дограде за око пола метра, а да се затим на њима изгради наткривени прелаз.

- Инвестиција је вриједна око 30.000 КМ, а са њом бисмо направили јединствено шеталиште од око два километра, гдје пјешак нигдје не би требало да пређе преко улице - каже Ковачина.

Он је појаснио да је на рјешењу, које не значи и да је коначно, радио тим инжењера - чланова Политичко-грађанског фронта “Полиграф” који ће у наредном периоду понудити још неколико идеја како би Требиње добило значајне објекте.

Грађевински инжењер Гојко Салата наводи да би, осим функционалног дијела, нова пасарела имала и туристички значај.

- Овај дио је најљепши дио Требиња, јер га чини шетања уз ријеку, а затим и преко ријеке до Старог града и центра. Ово би, ако би било изграђено, могло да буде и својеврсна рута нове туристичке туре - навео је Салата.

Из туристичког разлога, али природе самог локалитета, водило се рачуна да пасарела буде изграђена од природних материјала - дрвета и камена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана