Парк природе Уна сламка спаса од радиоактивног отпада

Милијана Латиновић
Парк природе Уна сламка спаса од радиоактивног отпада

Бањалука - Борба за очување ријеке Уне и општина у њеном сливу у Српској од загађења која могу бити проузрокована радиоактивним отпадом који Хрватска планира да одлаже на Трговској гори, настављена је иницијативом да се ово подручје прогласи парком природе.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС припремило је приједлог рјешења о претходној заштити подручја ријеке Уне, које је стављено на јавни увид општинама у сјеверозападном дијелу Српске кроз које протиче ријека Уна, односно Крупи на Уни, Новом Граду, Костајници и Козарској Дубици.

- Основне карактеристике пејзажа овог подручја чини чиста, смарагдна ријека Уна, са мноштвом водопада и брзака. Уна је по свом процесу стварања седре уникатна и у вријеме ниског водостаја ријеке постаје пристаниште великом броју птица - наведено је у приједлогу рјешења.

Из Министарства појашњавају да ће јавни увид у документ трајати 30 дана, како би заинтересовани изнијели своје приједлоге, након чега ће документ бити упућен на усвајање Влади РС.

- Претходна заштита овог подручја може трајати највише двије године, све док се не прогласи Парк природе "Уна", који би се простирао на површини од 2.938 хектара - навели су из Министарства.

За све оне који су рођени и стасали поред Уне ова ријека је, како кажу, жила куцавица њиховог завичаја.

- Морамо заштитити нашу Уну, најљепшу ријеку. Задовољни смо приједлогом Министарства и очекујем да ће га ускоро усвојити Влада РС. Одлагалиште радиоактивног отпада које планира да изгради Хрватска довело би у питање опстанак мјештана на подручју ове четири општине - рекао је начелник Крупе на Уни Младен Кљајић.

Заштиту природног богатства какво је крајишка љепотица Уна, богата биљним и животињским свијетом, поздрављају и у општини Козарска Дубица.

- И прије него што је овај документ завршен, ми смо изнијели свој приједлог, а то је да се заштити ријека и ужи појас око ње - рекао је замјеник начелника Козарске Дубице Миле Злојутро и додао да је свака заштита животне средине, посебно од радиоактивног отпада, добродошла.

Начелник општине Костајница Драго Бундало истиче да није довољно да само Српска ради на заштити грађана од радиоактивног отпада.

- И надлежне институције на нивоу БиХ морају се позабавити овим проблемом, јер је ипак ријеч о граници двије земље, а БиХ мало ради на заштити својих грађана - рекао је Бундало.

Посланик у Народној скупштини РС из Новог Града Вања Бајић истиче да ће евентуална изградња одлагалишта угасити и најмању искру живота у овој општини, која је најближа граници с Хрватском.

- Хрватска је највјероватније потрошила све паре намијењене за изградњу одлагалишта и кад су их Словенци звали да заједно с њима граде тамо гдје већ постоји радиоактивно одлагалиште, нису пристали. Траже да то буде на Трговској гори, јер тамо већ имају изграђено складиште, па желе да проблем ријеше са што мање пара - рекао је Бајић.

Заштитити радна мјеста

Драго Бундало истиче да приликом заштите Парка природе "Уна" треба повести рачуна о развоју индустрије.

- Парк не смије угрозити развој индустрије и отварање радних мјеста, јер ако не буде посла, остаћемо и без становништва - рекао је Бундало и додао да Костајница има јаку индустрију и убраја се у три општине са највише запослених у РС у односу на број становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана