Папрене тарифе матичара

Милијана Латиновић
Папрене тарифе матичара

Бањалука - За парове у Калиновику и Требињу који желе да се вјенчају у ресторану, кафићу или неком другом мјесту изван општинских просторија, излазак матичара је бесплатан, док Приједорчани за ову услугу морају да издвоје чак 216 марака.

Младенци у Калиновику не плаћају ни општинску таксу, а с циљем повећања наталитета ова локална заједница сваке године издваја новац за младенце, па је лани седам брачних парова добило по 200 марака.

Иако је у згради Градске управе Приједор вјенчање радним даном бесплатно, а у просторијама СКУД-а "Др Младен Стојановић" суботом кошта 100 марака, многи парови се одлучују да чин вјенчања обаве у ресторану, које кошта 216 марака. Скупо вјенчање Градска управа компензира организацијом традиционалног колективног вјенчања, које у потпуности финансира из буџета и даје бројне повластице младенцима.

Становници Бањалуке и Бијељине за излазак матичара ван Градске управе морају да издвоје 200 марака. Будући младенци, Игор М. и Ирена П. хтјели су да судбоносно "да" да изговоре у Музеју савремене умјетности у Бањалуци, гдје је вјенчање бесплатно, међутим, одустали су од тога.

- Матичари траже од младенаца да помјере термин за вјенчање и неколико часова раније, него што су то планирали. Одлучили смо да овај дан за нас буде посебан, па смо позвали матичара у свадбени салон, иако то није јефтино - казали су они.

У већини општина РС вјенчање у просторијама општине у току радних дана је бесплатно, док су цијене за излазак матичара у ресторан различите.

- У општини Оштра Лука лани је склопљено осам бракова, а за излазак матичара у ресторан младенци треба да издвоје десет марака - истичу у Матичном уреду општине.

У Мркоњић Граду вјенчање радним даном је бесплатно, док викендом кошта 30 марака, а изван општинских просторија 70. Цијене изношења матичне књиге на терен снижена је у Градишци.

- Ако се вјенчање обавља у Дому културе цијена је 150 КМ. Посљедњих годину изједначили смо цијену вјенчања у Дому и локалима, па се за излазак матичара у свадбени салон умјесто досадашњих 300 марака плаћа 150 марака - наглашавају у Матичном уреду.

Нешто јефтиније вјенчање је у Добоју, гдје се излазак матичара плаћа 50, а у сусједној Дервенти 60 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана