Pale prve klape u Lamincima kod Gradiške o protinom stradanju

Milan Vujić
Pale prve klape u Lamincima kod Gradiške o protinom stradanju

Gradiška - Snimanje igranih dionica filma "Dušan Subotić - proto stradalnik", koga su ustaše uhapsile u aprilu 1941., a likvidirale 5. maja iste godine sa vladikom banjalučkim Platonom, počelo je juče u Lamincima kod Gradiške.

U crkvi parohijskog doma u Lamincima snimljena je scena hapšenja prote Dušana Subotića, po istinitom događaju, poslije jedne od liturgija 1941. godine. Autor filma Milan Pilipović istakao je da su ovu interesantnu istorijsku ličnost, kombinacijom dokumentarnih i igranih dijelova filma, nastojali da približe gledaocima.

- Filmom želimo prikazati duhovni aspekt ličnosti prote Subotića, ali i kakva je bila njegova politička i društvena uloga u to vrijeme - naglasio je Pilipović.

Lik prote tumači glumac Narodnog pozorišta RS Đorđe Marković, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario značajne pozorišne i filmske uloge.

- Drago mi je što igram protu Subotića. Imamo sjajnu ekipu i mislim da ćemo napraviti dobar i poučan film - istakao je Marković.

U glumačkoj ekipi su i Admir Mešić i Zlatan Vidović, dok je režiser filma gradiški glumac i direktor Grad pozorišta Draško Vidović.

- Za mene je ovo veliki izazov jer je ovo moja prva filmska režija. Pisao sam scenario za igrane sekvence, nadam se da će se publici svidjeti - istakao je Vidović.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović ujedno je i producent filma. On ističe da igrane dionice imaju cilj da film obogate dramaturgijom.

- Publika treba da doživi duh vremena u kojem je živio prota Subotić. Biće snimljeno njegovo hapšenje, momenti u zatvoru, njegova sjećanja i likvidacija - rekao je Vujinović, koji je dodao da je idejni tvorac filma teolog Dario Drinić uložio veliki trud kako bi bili stvoreni preduslovi za ovakav projekat. Cilj je da dokumentarno-igrani film oživi uspomenu na znamenitog Gradiščanina, a veći dio dokumentarnog dijela već je snimljen. Premijera filma biće upriličena u Gradišci na dan Subotićeve smrti, kada su ga ustaše pogubile pored rijeke Vrbanje u Banjaluci.

Bio veliki graditelj

Prota Dušan Subotić bio je arhijerejski namjesnik gradiški i narodni poslanik Sreza bosanskohercegovačkog. Ubijen je 1941. godine kao jedna od prvih žrtava tadašnje NDH. Svojim radom i djelovanjem stvorio je bolje uslove života na području Gradiške.

Prota je bio veliki graditelj, čovjek koji je prvi u istoriji povezao Slavoniju sa Lijevče poljem. Stvarao je duhovne i društvene veze. Stradao je mučenički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana