Падају цијене љешника и ораха

Анита Јанковић-Речевић
Падају цијене љешника и ораха

Бањалука - Цијене љешника на свјетском тржишту пале су за око 30 одсто, а произвођачи овог коштуњавог воћа тврде да је до појефтињења у Српској дошло у велепродаји, те да купци ускоро могу очекивати ниже цијене и у малопродаји.

На бањалучкој тржници килограм љешника продаје се по цијени од 23 до 25 КМ по килограму, а за 200 грама потребно је издвојити пет КМ. Трговци истичу да цијену посљедњих мјесеци нису мијењали, али наводе да би до појефтињења могло доћи у вријеме слава, новогодишњих и божићних празника.

- Цијена ораха је већ спуштена за пет КМ по килограму и сада кошта 20 КМ. Када је ријеч о љешнику већина нас још продаје прошлогодишње залихе јер потражња није велика. Пред празнике очекујемо више купаца што захтијева нове набавке, па ако су добављачи снизили цијене и ми ћемо - каже продавачица Недељка Петровић.  

Произвођач љешника из Пискавице код Бањалуке Дејан Рашић каже да је цијена овог коштуњавог воћа већ снижена у велепродаји те да цијена љешника има тренд пада уназад неколико година.

- Прије пет година, када сам почињао да се бавим производњом, килограм љешника у велепродаји је коштао 22 КМ, док је у малопродаји достизао и 40 марака. Међутим, цијена сваке године опада, па сам тако лани килограм продавао за 16 КМ а овогодишњи род дајем по 15 марака - прича Рашић и додаје да килограм очишћеног љешника у маркетима кошта 27 КМ.

Према његовим ријечима, цијена више не би смјела ићи доле. - У велепродаји 15 КМ није превише јер производња није једноставна и захтијева доста труда. У малопродаји је друга прича, они по килограму имају зараду већу од десет КМ - каже Рашић истичући да ова година није била повољна за узгој ове културе. Прољетни мраз и изразите суше у љетним мјесецима знатно су умањиле приносе.

- Са сто садница убрао сам свега 120 килограма, а да су временски услови били повољни имао бих више од 200 кила -  каже Рашић.

Власник предузећа „Слав комерц“ из Теслића, које се бави производњом љешника, Веселин Савић истиче да је ове године са два и по хектара засада убрао око тону љешника који ће пласирати на тржиште БиХ, Црне Горе и Словеније.

- Очишћени љешник по кили продајем за осам евра, док је неочишћени мало изнад два евра. По тој цијени сам продавао и лани, а годину раније коштао је десет евра - истакао је Савић и навео да је садашња цијена оптимална. Додао је да је очекивао већи род, али да су му неповољне климатске промјене уништиле доста садница. 

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да иако је производња љешника веома уносан посао, узгој ове културе у Српској још није ни изблиза искоришћен у складу са могућностима и потребама тржишта.

- Највећа производња сконцентрисана је на подручју Теслића, гдје постоји и производња садног материјала - истакли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана